«Έτοιμη» για συζητησεις με τις ΗΠΑ για τα στρατηγικά όπλα δηλώνει η Ρωσία

«Έτοιμη» για συζητησεις με τις ΗΠΑ για τα στρατηγικά όπλα δηλώνει η Ρωσία

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ζήτημα των υπερηχητικών πυραύλων στο πλαίσιο της στρατηγικής σταθερότητας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Τον Αύγουστο 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από μια συμφωνία ορόσημο για τα στρατηγικά όπλα, τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), ενισχύοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί προ μηνός ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν ο οποίος κατά την διάρκεια ενημέρωσης διπλωματών και άλλων αξιωματούχων είπε «Νομίζω ότι θα αρχίσουμε σύντομα διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων, όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών, το οποίο είναι σημαντικό για την ασφάλεια του κόσμου, για κάθε χώρα και όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, ειδικοί κάνουν λόγο για περιθώρια να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον μια νέα συνθήκη όσο και αναθεωρηθεί η START η οποία υπογράφηκε το 2010 και αφορά τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων. Πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης επί Τραμπ είναι ότι μια νέα συνθήκη που αφορά τα πυρηνικά οπλα πρέπει να περιλαμβάνει και την Κίνα.