Ετοιμάζονται επτά ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

Ετοιμάζονται επτά ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε επτά ανέρχονται οι εμβληματικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που «τρέχουν» ήδη ή πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στο προσεχές διάστημα, μονοπωλώντας στην ουσία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τις επόμενες ημέρες «ξεκλειδώνει» ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας και ανακοινώνεται η ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης, σύντομα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, τρέχουν οι διαγωνισμοί για τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, με τελευταίες στην σειρά αυτές του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ.

Στην πρόοδο κάθε μιας ξεχωριστά αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης αποτιμώντας την πορεία και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σε αυτή την φάση.

ΔΕΠΑ-ΔΕΔΔΗΕ

Στο μέτωπο της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας είπε ότι “υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και όσοι αμφιβάλλουν γι’ αυτό, καλό είναι να μετριάσουν την κριτική του διότι η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει - και πολύ σύντομα μάλιστα”. Στο μέτωπο του ΔΕΔΔΗΕ, προανήγγειλε την έναρξη στο άμεσο μέλλον και την έναρξη από τη ΔΕΗ των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της στο δίκτυο διανομής, εξηώντας ότι αποφασίστηκε να εκχωρηθεί το 49% της εταιρείας και όχι μεγαλύτερο ποσοστό, προκειμένου να ενοποιούνται τα αποτελέσματα του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτά του μητρικού ομίλου. «Ειδάλλως, τα όποια κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα τα κατέγραφε η ΔΕΗ. Γι’ αυτό επιλέξαμε αυτή τη μέθοδο, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των συμβούλων ΜcKinsey και Goldman Sachs”.

Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας

Αποκάλυψε επίσης ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες επίκειται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα «ξεκλειδώσει» τον διαγωνισμό και για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας, «για την οποία επίσης υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον”, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο περιοσυαικό στοιχείο έχει πάει στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2010, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει.

ΛΑΡΚΟ

Επισήμανε επίσης ότι εντός της εβδομάδας κακατίθεται τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, ώστε να λυθεί μια υπόθεση που σέρνεται εδώ και 35 χρόνια. «Προσανατολιζόμαστε προς ένα καθεστώς ειδικής διαχείρισης στη βάση νόμου του 2014. Θα πρέπει όμως να κάνουμε μια σειρά τροποποιήσεων, διότι το απίστευτο οικονομικό χάος που υπάρχει στη ΛΑΡΚΟ δεν μας διευκολύνει να βρούμε μια νομικά στέρεα λύση”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Και εξήγησε ότι θα κατατεθεί τροπολογία με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία και να εφαρμοστεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που προβλέπει τον διαχωρισμό των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και την διεξαγωγή δυο παράλληλων διαγωνισμών την ίδια ημέρα (για τα ορυχεία και για το εργοστάσιο).

Στόχος είναι να υπάρξει ένας επενδυτής που θα συνάψει νέες συμβάσεις με τους εργαζομένους, αποφασίζοντας ο ίδιους ποιους και πόσους θα πάρει. “Τεκμαίρεται ωστόσο ότι θα προσλάβει τους περισσότερους, λόγω της εμπειρίας που έχουν στην παραγωγή νικελίου”, όπως ανέφερε ο υπουργός.

ΕΛΠΕ - ΑΔΜΗΕ

Όσον αφορά στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η διαδικασία συνεχίζεται, αναζητούμε να βρούμε την κατάλληλη ευκαιρία διότι η συναλλαγή πρέπει να είναι κερδοφόρα για το Δημόσιο», ενώ επιβεβαίωσε ότι γίνονται κινήσεις και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, «αν και δεν είμαστε ακόμα σε φάση ανακοινώσεων».

Ειδική αναφορά έκανε τέλος ο Υπουργός και στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, προαναγγέλλοντας τον άμεσο ορισμό του Ειδικού Συντονιστή που θα έχει την συνολική εποπτεία του σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Επίσης έκανε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί τη Δυτική Μακεδονία, για να ξεκινήσει ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες στη βάση μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας και των σχεδίων άλλων εμπλεκόμενων φορέων, όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. “Στόχος μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας”, σύμφωνα με τον υπουργό.