Ετοιμάζει χτύπημα στην «αχίλλειο πτέρνα» της Κίνας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ετοιμάζει χτύπημα στην «αχίλλειο πτέρνα» της Κίνας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μπορεί ο κορονοϊος και η προέλευση του να έχει αναδειχθεί στο βασικό θέμα της διαμάχης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ξεχνούν «ένα αγκάθι στα πλευρά» της Κινεζικής ηγεσίας, αυτό του Χονγκ Κονγκ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι θα αναμένει την ετήσια ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για δημοσιεύσει την έκθεση για το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ. Σχεδόν παράλληλα, η επιτετραμμένη αρμόδια κινεζική υπηρεσία καταδίκασε τους διαδηλωτές στην πόλη χαρακτηρίζοντάς τους ως «πολιτικό ιό» που επιδιώκει ανεξαρτησία.

Η εν λόγω έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και ειδικούς έναν «κρυφό άσσο στο μανίκι» των Αμερικανών αξιωματούχων, ικανό να πιέσει αφάνταστα την Κίνα και τον πρόεδρο της Σι Τζινπινγκ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη πόλη, ο οποίος μάλιστα είχε τη διακομματική συναίνεση του Κογκρέσου.

Ο νόμος αυτός απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά ετησίως το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια να εισηγείται αναλόγως στον Λευκό Οίκο. 

Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διακόψει τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- στο Χονγκ Κονγκ του 1992. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα, κάτι εξαιρετικά επιβαρυντικό για χιλιάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται έμμεσα η άμεσα με το Πεκίνο.

Η καθυστέρηση στην δημοσίευση αυτής έκθεσης συναρτάται από πολλούς με την συνεχιζόμενη άρνηση της Κίνας να δεχθεί διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορονοϊου. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρονται να ζητούν να συμφωνήσει το Πεκίνο σε έρευνα ή να παραδεχθεί τις ευθύνες του για στην διαχείριση της επιδημίας, κάτι όμως εξαιρετικά απίθανο.