Ετησία αύξηση των εξαγωγών στην Ιαπωνία κατά 6,4%

Ετησία αύξηση των εξαγωγών στην Ιαπωνία κατά 6,4%

Ετήσια αύξηση 6,4% σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους από τον Οκτώβριο του 2018, εξαιτίας της δυναμικής ζήτησης προϊόντων από την Κίνα, όπως αναφέρθηκε σε μία αναφορά της κυβέρνησης, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών, οι εξαγωγές κατά την αναφερόμενη περίοδο έφτασαν στα 5,78 τρισεκατομμύρια γιεν (54,48 δισεκατομμύρια δολάρια) καταγράφοντας το δεύτερο συνεχόμενο μήνα της αύξησής τους, μετά την αύξηση κατά 2% που κατέγραψαν το Δεκέμβριο.

Πριν από τη θετική αυτή καταγραφή, οι ιαπωνικές εξαγωγές είχαν καταγράψει μία αρνητική πορεία για 25 μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 37,5% τον Ιανουάριο, ενώ οι εξαγωγές προς την Ασία αυξήθηκαν 19,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών στην Ιαπωνία κατά την ίδια περίοδο, μειώθηκαν 9,5% στα 6,10 τρισεκατομμύρια γιεν, καταγράφοντας τον 21ο συνεχόμενο μήνα της μείωσής τους, που αποδόθηκε στις πτωτικές τιμές του αργού πετρελαίου, με το εμπορικό έλλειμμα της χώρας να διαμορφώνεται στα 323,86 δισεκατομμύρια γιεν, κατά την αναφερόμενη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου υπουργείου.

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν 0,9%, διαμορφώνοντας ένα έλλειμμα 486,99 δισεκατομμυρίων γιεν.

Οι εισαγωγές ήταν καθοδικές κατά 4,5% από όλη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, με την Ιαπωνία να καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα 128,09 δισεκατομμυρίων γιεν.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 4,8%, καταγράφοντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα της μείωσής τους, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14%, δημιουργώντας ένα εμπορικό πλεόνασμα 415,22 δισεκατομμυρίων γιεν για την Ιαπωνία, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία του ίδιου υπουργείου.

AP Photo/Koji Sasahara