Εθνοφρουρά ζητά η Αστυνομία του Καπιτωλίου για την 18η Σεπτεμβρίου

Εθνοφρουρά ζητά η Αστυνομία του Καπιτωλίου για την 18η Σεπτεμβρίου

Η αστυνομία του Καπιτωλίου (USCP) στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ζήτησε από το αμερικανικό Πεντάγωνο να διαθέσει στρατιώτες της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ, ώστε να βοηθήσουν στην προστασία του Καπιτωλίου τη 18η Σεπτεμβρίου στη διάρκεια προγραμματισμένης διαμαρτυρίας, αν αυτό χρειαστεί.

«Η USCP ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας τη δυνατότητα να έχει την υποστήριξη της Εθνοφρουράς στην περίπτωση που αυτό χρειαστεί για την 18η Σεπτεμβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Καπιτωλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Δεν δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες για τον πιθανό αριθμό των στρατιωτών της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, έχει ήδη ζητηθεί η επανεγκατάσταση ενός ψηλού φράχτη ασφάλειας γύρω από το Καπιτώλιο στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη μεθαυριανή διαμαρτυρία. Ο φράχτης, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο κτίριο του Καπιτωλίου που στεγάζει τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απομακρύνθηκε τον Ιούλιο.

Ένα μεγάλο πλήθος αναμένεται να συγκεντρωθεί έξω από το Καπιτώλιο το Σάββατο, διαμαρτυρόμενο για τις συλλήψεις και τις εγκληματικές κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε σχέση με την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021. Οι εισβολείς του Καπιτωλίου έδωσαν μάχη με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης τόσο έξω, όσο και μέσα στο κτίριο, ενώ προσπάθησαν να σταματήσουν στο Κογκρέσο την επίσημη κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε παραπλανητικά ότι έκλεψαν τις εκλογές από τον ίδιο, μετά από ευρεία εκλογική νοθεία.

Ο Τραμπ είχε εκφωνήσει ένα θυελλώδη λόγο στους οπαδούς του σε μία συγκέντρωση έξω από το Λευκό Οίκο, λίγο πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Αρκετοί από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές της 6ης Ιανουαρίου έφεραν σημαίες του Τραμπ, οι οποίες, περιστασιακά χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα κατά των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο: μία διαδηλώτρια πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό, ενώ οι άλλοι τρεις άνθρωποι πέθαναν από έκτακτα ιατρικά περιστατικά. Ένας αστυνομικός της αστυνομίας του Καπιτωλίου δέχθηκε επίθεση από τους διαδηλωτές και πέθανε την επόμενη ημέρα. Τέσσερις αστυνομικοί που έλαβαν μέρος στην άμυνα του Καπιτωλίου αυτοκτόνησαν αργότερα.