Εθνική Πινακοθήκη: Τα έργα βγαίνουν καλώς

Εθνική Πινακοθήκη: Τα έργα βγαίνουν καλώς

Της Αγγελικής Κώττη

Στον δρόμο της υλοποίησης μπήκαν τα έργα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ οι έλεγχοι από την υπουργό συνεχίζονται κανονικά. Ωστόσο τόση ήταν καθυστέρηση κατά το πρόσφατο παρελθόν, που μόνο με συντονισμένες κινήσεις είναι πλέον δυνατόν να ολοκληρωθούν.

Μια πρωινή σύσκεψη για την Εθνική Πινακοθήκη υπό την υπουργό, έδειξε πως όλα βαίνουν καλώς και ότι η πορεία των εργασιών για την ολοκλήρωση της επέκτασης βρίσκεται εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Το στοίχημα του ΥΠΠΟΑ και της κυβέρνησης είναι μεγάλο, καθώς η Εθνική Πινακοθήκη πρέπει να επαναλειτουργήσει στις 25 Μαρτίου του 1821 με μια άκρως εμβληματική έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο.

Στο κατασκευαστικό μέρος, η πορεία των εργασιών, όπως προχωρά το τελευταίο διάστημα, κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητική και μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Τους τελευταίους πέντε μήνες κερδίζεται ο χαμένος χρόνος, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι καθυστερήσεις αφορούσαν στις σημαντικές ελλείψεις σχεδιασμού και συντονισμού, καθώς και στη χρηματοδότηση του έργου, που υπολειπόταν κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι χώροι του αμφιθεάτρου, του φουαγιέ και της σπείρας, ενώ στην επόμενη φάση του έργου θα τοποθετηθούν τα δάπεδα, τα καθίσματα και ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

Η Υπουργός ζήτησε τη σύντμηση των διαδικασιών της μουσειογραφικής μελέτης, της τελικής επιλογής αναδόχου και της εφαρμογής της μελέτης, καθώς και των διαδικασιών εκείνων που αφορούν τους διαγωνισμούς για τη μεταφορά και ασφάλιση των έργων τέχνης από τις αποθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης, στο νέο κτήριο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης, η σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού και του οργανογράμματος της Εθνικής Πινακοθήκης, για τα οποία θα αξιοποιηθεί η σχετική τεχνογνωσία από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε αυτά τα μουσεία, θα λειτουργήσει το πωλητήριο της Εθνικής Πινακοθήκης και θα πραγματοποιηθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα δύο εστιατόρια, στο ισόγειο και στον Γ’ όροφο του κτηρίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από χορηγίες οι οποίες απευθύνονται στην Πινακοθήκη.