7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Ναι» στο εμβόλιο J&J για τους άνω των 18 ετών

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Ναι» στο εμβόλιο J&J για τους άνω των 18 ετών

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών, έδωσε και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εναρμονιζόμενη με την αντίστοιχες εγκρίσεις από το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Αμερικανικό Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαΐου ξεκινούν και στη χώρα μας οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού με το σκεύασμα της εταιρείας Johnson & Johnson, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετική απόφαση ελήφθη μετά την εξέταση των περιστατικών θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν σε εμβολιασμένους στις ΗΠΑ, όπου οδήγησε αρχικά στην αναστολή της χρήσης του έως ότου αποφανθούν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, ενώ τώρα υπήρξε γνωμοδότηση υπέρ της χρήσης του από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στηρίζεται στα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδας.

Αν και για μικρότερες ηλικίες συνιστάται τα εμβόλια mRNA σε σχέση με το τροποποιημένο αδενοϊό που έχουν τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson, ωστόσο στο τελευταίο ο μηχανισμός δράσης του αδενοϊού είναι διαφορετικός και από τις έρευνες περισσότερο ασφαλές.

Όπως ανέφερε και η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου ως προς την ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά από τα 15 άνω των 50 ετών.

«Τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις σπάνιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες» είπε, και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η επιτήρηση του εν λόγω εμβολίου, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη και λεπτομερής αναφορά, εφόσον προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Είπε, επίσης, πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο, που θα πάει εκεί όπου για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια.