Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Εικονικά σωματεία οι «λέσχες καπνιστών»

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Εικονικά σωματεία οι «λέσχες καπνιστών»

Για «ζημιά σε συναδέλφους τους» και «αθέμιτο ανταγωνισμό» όσων προχωρούν σε ίδρυση λεσχών για καπνιστές έκανε λόγο ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, τονίζοντας πως πρόκειται για εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου».

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6, ο κ. Μπίνης εξήγησε πως οι «λέσχες καπνιστών» δεν θα πληρώσουν φόρο και δεν θα σεβαστούν τη νομοθεσία», σημειώνοντας πως αποτελούν «σωματεία του κοινού δικαίου με τη διαφορά ότι τα μέλη τους συναντώνται για να πίνουν καφέ και να καπνίζουν». 

«Σε ένα σωματείο δεν κόβεις αποδείξεις και δεν μπορείς να έχεις υπαλλήλους» διευκρίνισε ο κ. Μπίνης λέγοντας ότι «στους πελάτες θα κόβουν απόδειξη συνδρομής μέλους και όχι την κανονική απόδειξη, ενώ δασκαλεύουν τους υπαλλήλους να λένε ότι είναι εθελοντές αν υπάρξει έλεγχος».

Ο διοικητής της Εθμνικής Αρχής Διαφάνειας τόνισε πως το Σάββατο επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ στην Αθήνα σε λέσχη καπνιστών στην Αθήνα και παρόμοιο πρόστιμο την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

«Πρόκειται για κλασικά καταστήματα καφετέριες, μπαρ, ρεστοράν, ταχυφαγεία τα οποία φρονούν με τη συμβολή ειδικών ότι θα κάνουν το πατάρι τους ή ένα μέρος του εμβαδού τους σωματείο καπνιστών και έτσι θα κοροιδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους» είπε ο κ. Μπίνης.