Εσθονία: Εγκρίθηκε ο «νόμος Huawei» για ελέγχους στην ασφάλεια δικτύων

Εσθονία: Εγκρίθηκε ο «νόμος Huawei» για ελέγχους στην ασφάλεια δικτύων

Το Κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε σήμερα έναν νέο νόμο για τις τηλεπικοινωνίες, την Πράξη Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που θα εγγυάται τους αυστηρούς κι ενδελεχείς ελέγχους ασφαλείας για τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που θα απαιτείται για την ανάπτυξη μελλοντικών δικτύων.

Η Πράξη, την οποία οι νομοθέτες αποκαλούν «νόμος Huawei», σε αναφορά στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων την πιο λεπτομερή εφαρμογή των διατάξεών της, ενώ συγκαταλέγει και τις υπηρεσίες πληροφοριών στις ελεγκτικές αρχές των δικτύων.

Στην Πράξη ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη εταιρεία με το όνομά της.

Η Εσθονία μέλος, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΝΑΤΟ, συμμερίζεται τις ανησυχίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας που εγείρονται με τα νέα δίκτυα 5G. Η Ουάσινγκτον έχει πολλάκις κατηγορήσει την Huawei για κατασκοπεία στη Δύση, ισχυρισμούς που ο κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών συνεχίζει να απορρίπτει.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες επικοινωνίας προσφέρονται με τη χρήση ασφαλούς τεχνολογίας και από έναν αξιόπιστο πάροχο», δήλωσε ο Αντρές Μετσόγια, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του εσθονικού Κοινοβουλίου.

Τα δίκτυα 5G βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων συζητήσεων για την ασφάλεια, διότι αυτά θα παρέχουν κρίσιμες τεχνολογικές λειτουργίες, από οχήματα χωρίς οδηγό, έως τις στρατιωτικές επικοινωνίες.