Έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα των 10 τουρκικών λιρών/δολάριο

Έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα των 10 τουρκικών λιρών/δολάριο

Η εμμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια, όταν ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει κοντά στο 20% οδηγεί σε μόνιμη πτώση το τουρκικό νόμισμα, γεγονός που αυξάνει καθημερινά το κόστος διαβίωσης στη χώρα. Στις συναλλαγές της Δευτέρας, η τουρκική λίρα δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα η ισοτιμία με το δολάριο να σπάσει για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα των 10 λιρών.

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φάντασμα του πληθωρισμού, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δώσει εντολή στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Η με κάθε κόστος επιμονή του Ερντογάν στην ανάπτυξη κάνει όλο και φτωχότερους τους Τούρκους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,57% έναντι του δολαρίου στις 10,025 λίρες/δολάριο, ενώ νωρίτερα έφτασε έως τις 10,05 λίρες/δολάριο που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Πλέον, το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 35% φέτος έναντι της τουρκικής λίρας, με την ακρίβεια να αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Ερντογάν απέλυσε τον τέταρτο κεντρικό τραπεζίτη σε λίγα χρόνια και τοποθέτησε στη θέση του τον Σαχάπ Καβτζίογλου που δείχνει να ακολουθεί τη γραμμή του προέδρου. Ο νέος διοικητής της CBRT έχει μειώσει δύο φορές τα επιτόκια, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 16% όταν ο πληθωρισμός είναι στο 20%, που σημαίνει ότι καταθέτες και επενδυτές δεν έχουν κανένα όφελος να διατηρούν τα χρήματά τους σε λίρες.

Η επενδυτική κοινότητα βλέπει τις ανορθόδοξες πολιτικές επιλογές του Ερντογάν που αφήνουν την Τουρκία απόλυτα εκτεθειμένη στην παγκόσμια άνοδο του πληθωρισμού με αποτέλεσμα οι αναλυτές να βλέπουν περαιτέρω πτώση του τουρκικού νομίσματος τους επόμενους μήνες. Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας την ερχόμενη Παρασκευή, όπου οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για νέα μείωση των επιτοκίων στο 15%.