7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

ΕΣΠΑ: Στόχος η Ελλάδα να υπογράψει πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ το νέο «εταιρικό σύμφωνο»

ΕΣΠΑ: Στόχος η Ελλάδα να υπογράψει πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ το νέο «εταιρικό σύμφωνο»
Eurokinissi

«Τρέχουν» οι διαδικασίες προκειμένου η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα υπογράψει το «εταιρικό σύμφωνο» για το νέο ΕΣΠΑ, ακόμα και μέσα τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι νέο ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες, όπως για παράδειγμα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας και πλήρη εμπλοκή των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών τόσο για τις συγχρηματοδοτήσεις όσο και για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ωρίμανση έργων.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε συνάντηση απόψε του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη στις Βρυξέλλες, με τον Μάρκ Λεμέτρ, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και με στελέχη της Διεύθυνσης που επιβλέπει την Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της άλλης εβδομάδας η Ελλάδα θα στείλει το 2ο draft με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Το ΕΣΠΑ είναι ένας από τους πυλώνες εισροής πόρων προς την Ελλάδα, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και παρέδωσε στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργο Μοσχόβη, αντίτυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο εχθές απεστάλη και αναρτήθηκε στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Θ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ που καταθέτει το τελικό της σχέδιο και έχει κερδίσει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη.