Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, 19:52
Τελευταία ενημέρωση: 19:52

-A +A

ΕSM: «Πράσινο φως» για τον μηχανισμό ρευστότητας 240 δισ. ευρώ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, 19:52
Τελευταία ενημέρωση: 19:52
ΕSM: «Πράσινο φως» για τον μηχανισμό ρευστότητας 240 δισ. ευρώ
-A +A

Την έγκρισή του για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, που πλήττονται από την πανδημία, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ESM, επιτρέποντας τη χορήγηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών, ύψους έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης (Pandemic Crisis Support) σε προαιρετική βάση. Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.

Ύστερα από έντονες πιέσεις των χωρών του Βορρά τα δάνεια θα συνοδεύονται από όρου, που όμως όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες δεν θα είναι μνημόνιο. Ουσιαστικά οι θεσμοί και οι αρχές του κράτους που θα αιτείται στήριξη θα καταρτίζουν ένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας με σαφείς κανόνες. 

«Για τα επόμενα 2,5 χρόνια ο ESM θα έχει στη διάθεσή του 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης και χωρίς μακροοικονομικούς όρους να συνδέονται με αυτό. Προχωρώντας στη σύστασή του σε χρόνο μηδέν οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένας πραγματικός μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών με ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του καιρού μας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Mάριο Σεντένο. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως με το νέο αυτό εργαλείο θα χρηματοδοτηθούν με ασφάλεια και πολύ χαμηλά επιτόκια οι μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη μέλη.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα