ΕΣΗΕΑ: Παγκόσμιο θέμα ο «θάνατος» Γαβρά - Αναπαράχθηκε από δίκτυα του εξωτερικού

ΕΣΗΕΑ: Παγκόσμιο θέμα ο «θάνατος» Γαβρά - Αναπαράχθηκε από δίκτυα του εξωτερικού

«Στην εποχή του Διαδικτύου, των κοινωνικών δικτύων αλλά και των κατασκευασμένων ψευδών ειδήσεων, οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγαλύτερες. Οφείλουμε όλοι μας να μην μας απασχολεί αποκλειστικά και μόνο η ταχύτητα της μετάδοσης της είδησης αλλά ο συστηματικός έλεγχος των δημοσιογραφικών πηγών», αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την «είδηση» για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών παραπέμπει στις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, οι οποίες προβλέπουν ότι «ο δημοσιογράφος πρέπει να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει».

Επίσης, συνεχίζει η ΕΣΗΕΑ, «πρέπει να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς».

Μάλιστα, σχολιάζοντας την ελλιπή διασταύρωση της χθεσινής fake είδησης, η Ένωση Συντακτών χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι την αναπαρήγαγαν, εκτός από ελληνικά, και μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού αλλά και καθόλα αξιόπιστοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο».