8ος χρόνος, ημέρα 2278η
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Έσβησε η μεγάλη πυρκαγιά στο Λαύριο

Έσβησε η μεγάλη πυρκαγιά στο Λαύριο

Έσβησε χωρίς να δημιουργήσει απειλή για τους οικισμούς, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή Νεράκι στο Λαύριο, κοντά στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων και πλησίον ενός άτυπου καταυλισμού μεταναστών, ο οποίος εκκενώθηκε.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετέφεραν άμεσα τα παιδιά σε ασφαλή τοποθεσία, ενώ η απομάκρυνση έγινε προληπτικά λόγω του καπνού.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχέρανε ο μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης, κυρίως κλαδιά από κλαδέματα, που ήταν στοιβαγμένα εκεί, γι'' αυτό, ταυτόχρονα με τη διαβροχή από τα πυροσβεστικά οχήματα, έχει ξεκινήσει επιχωμάτωση από ειδικά μηχανήματα, προκειμένου να σβήσουν οι φλόγες.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ, ενώ στο σημείο βρέθηκαν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το μηχανοκίνητο τμήμα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 6 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ και 3 ελικόπτερα.

Όπως διευκρινίστηκε από την Πυροσβεστική, δεν υπήρξε κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, η οποία προστατεύτηκε, γι'' αυτό και δεν κρίθηκε απαραίτητο από τον επικεφαλής να εκκενωθούν.

Σημειώνεται ότι χθες, από τις 06.00 μέχρι σήμερα στις 06.00, εκδηλώθηκαν συνολικά 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Η πιο σοβαρή ήταν αυτή στην Κάρυστο, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί, αλλά παραμένουν στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

φωτιά λαύριο

Περιπολίες σε όλη την Ελλάδα

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα (σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία και Χίο, ο χάρτης δίνει κατηγορία 4), έχουν βγει από το πρωί περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα και αύριο

Σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, (κατηγορία 4) βρίσκεται σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου και αύριο Παρασκευή, 28 Ιουνίου, η χώρα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά. Η προειδοποίηση αφορά τις περιοχές Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία και Χίο. 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ενώ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Φωτογραφία αρχείου