Ερώτηση Χρυσόγονου στην Κομισιόν για την διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό

Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2018, 12:11
-A +A
Ερώτηση Χρυσόγονου στην Κομισιόν για την διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό

Γραπτή ερώτηση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό από την Ελλάδα κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ζητώντας να τοποθετηθεί η Κομισιόν στις καταγγελίες για κακοδιαχείριση που προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. 

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο «η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο αποδέκτη χρηματοδοτήσεων από τα ταμεία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Υπολογίζεται ότι η χώρα έλαβε από το 2015 και μετά 1,6 δισ. ευρώ για την υποδοχή και φιλοξενία 60.000 μεταναστών και προσφύγων. 37,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν για να στηριχθούν προσωρινές υπηρεσίες που προσφέρονται στους μετανάστες (περίθαλψη, διερμηνεία, σίτιση, υποδομές). Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε πρόσφυγα χορηγήθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 13.100 ευρώ».

«Παρά ταύτα, η ελληνική Κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να απορροφήσει εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός στρατηγικός σχεδιασμός», τονίζει ο κ. Χρυσόγονος.

Συγχρόνως, συνεχίζει ο ευρωβουλευτής «καταγγέλλονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό, όσο και από ΜΚΟ που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους. Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που έδωσε παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης».

«Ακόμη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών σε συνέντευξή του έκανε λόγο για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε σχέση με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, ωστόσο η αντίδραση του αρμόδιου Υπουργού ήταν να τον παύσει», σημειώνει ο Κώστας Χρυσόγονος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής θέτει προς την Κομισιόν τα ερωτήματα:

- Πώς αξιολογεί αυτά τα στοιχεία;

- Σχεδιάζει να ελέγξει την αξιοποίηση των ανωτέρω κονδυλίων και με ποιο τρόπο;

«Η κυβέρνηση χτυπά πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται με τη γραμμή της»

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ ο Κώστας Χρυσόγονος επανήλθε τονίζοντας ότι ο Ανδρέας Ηλιόπουλος είναι ο δεύτερος αξιωματούχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που καταγγέλλει κακοδιαχείριση κονδυλίων, υπενθυμίζοντας ότι για αυτόν τον λόγο είχε παραιτηθεί πριν δύο χρόνια από την θέση του γενικού γραμματέα ο Οδυσσέας Βουδούρης.

Σημείωσε, μάλιστα, πως οι καταγγελίες ενός ανθρώπου μπορούν να αποδοθούν σε προσωπικές διαφορές, όμως όταν δύο αξιωματούχοι αφήνουν σκιές παύει να υπάρχει σύμπτωση και συνεπώς πρέπει να διενεργηθεί έρευνα.

Τόνισε πως η αντίδραση του υπουργείου, που κατηγορεί τον κ. Ηλιόπουλο ότι είναι ανεπαρκής στα καθήκοντά του, «δεν είναι η ενδεδειγμένη», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι χτυπά πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται με την γραμμή της.

Η σωστή απάντηση από πλευράς κυβέρνησης, εκτίμησε ο ευρωβουλευτής, θα ήταν να διαταχθεί ενδελεχής έλεγχος του τρόπου διάθεσης των κονδυλίων από την οικονομική επιθεώρηση και να ζητηθούν αποζημιώσεις.

Ο κ. Χρυσόγονος συμπλήρωσε πάντως πως η διαχείριση του προσφυγικού θα πρέπει να γίνεται κεντρικά, από την ίδια την ΕΕ, κι όχι από μεμονωμένα κράτη.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 19/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα