Ερώτηση Χ. Θεοχάρη για τους κινδύνους που εγκυμονεί η γνωστοποίηση κωδικών Taxis σε τρίτους

Ερώτηση Χ. Θεοχάρη για τους κινδύνους που εγκυμονεί η γνωστοποίηση κωδικών Taxis σε τρίτους

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η γνωστοποίηση των κωδικών Taxis σε τρίτους, επισημαίνει σε ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για καταγγελίες απάτης με λογιστή, ο οποίος υπέβαλε τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εν αγνοία των πελατών του.

Όπως υποστηρίζει, το σύστημα Taxisnet έχει αδύναμα και ευάλωτα σημεία, τα οποία χρήζουν προσοχής και θωράκισης μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών από πλευράς των αρχών και ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες εκ μέρους των χρηστών. Η αποφυγή φαινομένων απάτης και είσπραξης επιστροφών φόρου από μη δικαιούχους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συστηματικούς ελέγχους και διασταυρώσεις των αριθμών φορολογικού μητρώου των δηλωθέντων λογαριασμών με τους αριθμούς φορολογικού μητρώου των δικαιούχων πριν την πραγματοποίηση των επιστροφών.

Επειδή καθίσταται αναγκαίο για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων συσσώρευσης επιστροφών, κάθε λογαριασμός να μπορεί να δηλωθεί για φορολογικές συναλλαγές ενός μόνο αριθμού φορολογικού μητρώου, ο κ. Θεοχάρης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

-Ποιες διαδικασίες έχουν θεσπιστεί ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα κατά τη διαδικασία επιστροφής φόρου;

-Προσανατολίζεστε στην έκδοση εγκυκλίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στην οποία θα συγκεκριμενοποιείτε τις διαδικασίες ασφαλείας ώστε να καταβάλλονται οι επιστροφές φόρου στους αντίστοιχους δικαιούχους και αντίστοιχους αριθμούς φορολογικού μητρώου;

-Υπάρχει πρόβλεψη για έλεγχο των λογιστών που προβαίνουν σε εξαιρετικά αυξημένο αριθμό τροποποιητικών δηλώσεων που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση επιστροφών φόρου;

Ολόκληρη η ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Καταγγελίες Απάτης με Τροποποιητικές Φορολογικές Δηλώσεις εν αγνοία των Δικαιούχων»

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για καταγγελίες απάτης με λογιστή, ο οποίος υπέβαλλε τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εν αγνοία των πελατών του, δηλώνοντας δικό του τραπεζικό καταθετικό λογαριασμό για την καταβολή του ποσού της επιστροφής φόρου, επανέρχεται στο προσκήνιο το σημαντικό ζήτημα ελέγχων στο σύστημα επιστροφής φόρου και της ανάγκης ενημέρωσης των χρηστών του Taxisnet για τη σπουδαιότητα της μη αποκάλυψης των προσωπικών τους κωδικών σε τρίτους.

Το σύστημα Taxis επιτρέπει την αύξηση της ορατότητας και της διαχειρισημότητας των στοιχείων και των διαδικασιών κατά τις συναλλαγές των φορολογουμένων με τις αρμόδιες αρχές.

Το σύστημα Taxis, ωστόσο, έχει αδύναμα και ευάλωτα σημεία τα οποία, προκειμένου να περιοριστούν δραστικά, χρήζουν προσοχής και θωράκισης μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών από πλευράς των αρχών και ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες εκ μέρους των χρηστών.

Η αποφυγή φαινομένων απάτης και είσπραξης επιστροφών φόρου από μη δικαιούχους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συστηματικούς ελέγχους και διασταυρώσεις των αριθμών φορολογικού μητρώου των δηλωθέντων λογαριασμών με τους αριθμούς φορολογικού μητρώου των δικαιούχων πριν την πραγματοποίηση των επιστροφών.

Παράλληλα καθίσταται αναγκαίο για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων συσσώρευσης επιστροφών, κάθε λογαριασμός να μπορεί να δηλωθεί για φορολογικές συναλλαγές ενός μόνο αριθμού φορολογικού μητρώου.

Από την άλλη, οι καταγγελίες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα επαναφέρουν το μείζον ζήτημα της ενημέρωσης των φορολογουμένων σχετικά με το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τους προσωπικούς κωδικούς τους. Η γενικευμένη αλλά λανθασμένη και εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική, κατά την οποία ο φορολογούμενος γνωστοποιεί τους προσωπικούς κωδικούς στον λογιστή του, είναι η γενεσιουργός αιτία των συγκεκριμένων φαινομένων απάτης. Μια πρακτική που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα από τη στιγμή μάλιστα που ο κάθε χρήστης του Taxis έχει τη συστημική δυνατότητα να δίνει εξουσιοδότηση σε άλλον κωδικό να πραγματοποιεί συναλλαγές εκ μέρους του.

Είναι ως εκ τούτου απαραίτητη η ανάγκη για μια εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η γνωστοποίηση των κωδικών Taxis σε τρίτους, που παράλληλα θα πληροφορεί για τη δυνατότητα που έχει ο φορολογούμενος να δίνει ηλεκτρονικά εξουσιοδότηση στον λογιστή του χωρίς να του γνωστοποιεί τους κωδικούς του.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιες διαδικασίες έχουν θεσπιστεί ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα κατά τη διαδικασία επιστροφής φόρου; Προσανατολίζεστε στην έκδοση εγκυκλίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στην οποία θα συγκεκριμενοποιείτε τις διαδικασίες ασφαλείας ώστε να καταβάλλονται οι επιστροφές φόρου στους αντίστοιχους δικαιούχους και αντίστοιχους αριθμούς φορολογικού μητρώου;

2. Υπάρχει πρόβλεψη για έλεγχο των λογιστών που προβαίνουν σε εξαιρετικά αυξημένο αριθμό τροποποιητικών δηλώσεων που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση επιστροφών φόρου;

3. Έχετε υπόψη σας εφάμιλλα πραγματικά φαινόμενα απάτης που συντελέστηκαν εν αγνοία των φορολογουμένων/δικαιούχων επιστροφής φόρου;

4. Υπάρχει προγραμματισμός για τη διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας προς τους φορολογούμενους, χρήστες του συστήματος Taxis, ώστε αυτοί να ενημερωθούν για τους κινδύνους γνωστοποίησης των προσωπικών κωδικών Taxisnet σε τρίτους αλλά και για τη δυνατότητα που έχουν μέσω του εν λόγω συστήματος να δίνουν εξουσιοδότηση στον λογιστή τους να διεκπεραιώνει τις φορολογικές τους συναλλαγές μέσω του δικού του κωδικού Taxis;

Ο ερωτών Βουλευτής

Χάρης Θεοχάρης - Β΄Αθηνών

 

Φωτογραφία αρχείου SOOC