Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ την υπόθεση καταδίκης του επικεφαλής της ΔΕΗ

Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ την υπόθεση καταδίκης του επικεφαλής της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το δρόμο της Βουλής παίρνει η υπόθεση της καταδίκης πρωτόδικα σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή, του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, επειδή συγκάλυψε υφιστάμενή του η οποία κατηγορήθηκε για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ζητούν να μάθουν αν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης οι κατηγορίες για συγκάλυψη αξιοποίνων πράξεων που βαραίνουν τον σημερινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, όταν τον Ιούνιο του ανανεώθηκε η θητεία για τρία ακόμη χρόνια, και αν αυτή αποδέχεται και συναινεί σε τέτοιες έκνομες συμπεριφορές.

Ζητούν επίσης να μάθουν αν ο κ.Παναγιωτάκης θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, καθώς και ποιος ο ρόλος του υπερ-Ταμείου που εποπτεύει την επιχείρηση, κατά πόσο αυτό πραγματοποιεί κάποιου είδους αξιολόγηση, πριν την τοποθέτηση στελεχών στις ελεγχόμενες από το ίδιο ΔΕΚΟ, και με ποια κριτήρια δόθηκε η σύμφωνη γνώμη του για ανανέωση της θητείας Παναγιωτάκη.

Την υπόθεση είχε αναδείξει η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, σύμφωνα με την οποία, ο κ. Παναγιωτάκης έχει καταδικασθεί πρωτόδικα από το Φεβρουάριο του 2017 σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος, και παρ'' ότι η προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό, δεν είχε ακόμη εκδικαστεί - η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου- εντούτοις το Δημόσιο τον επανεξέλεξε στη θέση αυτή. 

Δύο μήνες πριν, και συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου 2018, η γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ, δηλαδή το Δημόσιο, που κατέχει το 51% της επιχείρησης, με τη σύμφωνη γνώμη του υπερ-Ταμείου, το οποίο ελέγχει πλέον την επιχείρηση, αγνοώντας τη δικαστική του εκκρεμότητα, τον επανεξέλεξε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου με ποσοστό άνω του 95%, ανανεώνοντας έτσι την τριετή θητεία του.

Στην ερώτησή τους οι 23 βουλευτές θυμίζουν ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τότε ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε προσπάθεια να αποσιωπήσει τις καταγγελίες και επιχείρησε να κλείσει η υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα. Τελικά η έρευνα έγινε από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και έτσι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ, Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή του εν λόγω στελέχους της ΔΕΗ εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό με άγνωστο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέλεξε να τον εμπιστευτεί για δεύτερη θητεία αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες κατηγορίες που εκκρεμούν. Συγκεκριμένα σημειώνουν πως στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2018, ανανεώθηκε η τριετής θητεία του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η πρόταση έγινε από το Δημόσιο που ελέγχει το 51% της επιχείρησης. Η πρόταση είχε επίσης και την έγκριση του Υπερταμείου όπως προβλέπεται, με δεδομένο ότι εποπτεύει πλέον τη λειτουργία της ΔΕΚΟ.

«Το ζήτημα που τίθεται είναι ηθικό για τον άνθρωπο που διαχειρίζεται την τύχη της εταιρείας η οποία έχει την ευθύνη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και ουσιαστικό αφού σε μια πιθανή καταδίκη του σε ανώτερο δικαστικό βαθμό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε τεράστια οικονομική δυσχέρεια αλλά και σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο εξαιτίας της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της» σημειώνουν οι 23 βουλευτές.

Εκτός από τον σημερινό πρόεδρο της ΔΕΗ, η πρωτοβάθμια καταδίκη για το αδίκημα της "παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση" αφορούσε ακόμη τέσσερα ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και η υπάλληλος που κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε κατά συρροή κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Η τελευταία, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, που επικαλείται η εφημερίδα, φέρεται να βρισκόταν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας.

Δείτε αναλυτικά της ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ εδώ.