Ερωτήματα και αντιδράσεις για το πάγωμα της έρευνας για το Μάτι

Ερωτήματα και αντιδράσεις για το πάγωμα της έρευνας για το Μάτι

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων προκαλεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή 99 ανθρώπων, πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από μήνες. 

Η εξέλιξη αυτή παγώνει ουσιαστικά την ολοκλήρωση της έρευνας του εισαγγελέα Πρωτοδικών, που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης και αφορά στην απόδοση ποινικών ευθυνών για την πυρκαγιά και την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι τη στιγμή κατά την οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, αποχωρεί από τη θέση αυτή με τη θητεία του να λήγει. 

Η ενέργεια αυτή της Ξ. Δημητρίου προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο δεδομένου ότι πληροφορίες έφεραν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο να είναι στο τελικό στάδιο της έρευνας, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε κλητεύσεις συγκεκριμένων προσώπων ως υπόπτων.

Μάλιστα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων, Αντώνης Φούσας, εξέφρασε μιλώντας στο Θέμα FM την έκπληξή του για την εξέλιξη, σημειώνοντας πως αν και δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με την παραγγελία της κ. Δημητρίου εκτιμά πως μια τέτοια κίνηση είναι άνευ ουσίας.

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης αφορά τυχόν πειθαρχικά αδικήματα και δεν συνδέεται με τις ποινικές ευθύνες που αναζητεί η Δικαιοσύνη.

Το πάγωμα που προκαλεί στη διαδικασία της έρευνας η παραγγελία αυτή ανάγεται πλέον σε μείζονος σημασίας θέμα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρεμβαίνουν και να ασκούν σκληρή κριτική στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας πως η ενέργεια στην οποία φέρεται να προέβη «είναι πέραν από κάθε λογική». 

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει αδιανόητο να παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, ενώ τονίζει πως το πόρισμα της κ. Παπαδημητρίου -που διατηρεί στενές σχέσεις με το Μαξίμου- αφορά πειθαρχικά και άλλα ζητήματα άσχετα με τις ευθύνες των υπόπτων που πρέπει να κληθούν βάσει της έρευνας που διεξάγει ο κ. Ζαγοραίος. 

Από την πλευρά του το Ποτάμι κάνει λόγο για απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να μπλοκάρει την εισαγγελική διερεύνηση, η οποία αποτελεί απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας», επισημαίνει το Ποτάμι και καταλήγει λέγοντας πως «η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με απόλυτα κυνικό τρόπο».

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν αυτή την εξέλιξη με την προσπάθεια του Μαξίμου να μεταθέσει τις όποιες διώξεις ασκηθούν σε βάθος χρόνου. Και αυτό προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να φτάσει σε εκλογές με ανοιχτούς φακέλους διώξεων ακόμη και κατά στελεχών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Μάλιστα σημειώνουν ότι αν ο κ. Ζαγοραίος ολοκληρώσει την έρευνα (αναμενόταν εντός της εβδομάδας) και πέσει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα οφείλει να την αποστείλει στη Βουλή. Εξέλιξη άκρως αρνητική για την συγκυβέρνηση που έχει πραγματοποιήσει τεράστια προσπάθεια να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες.

Ήδη τα ερωτήματα που τίθενται είναι συγκεκριμένα: 

1) Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η εξέλιξη;

2) Πόσο σημαντικό είναι για την κλήση ως υπόπτων εμπλεκόμενων προσώπων της κ. Παπαδημητρίου αφού όλοι υποστηρίζουν πως αφορά πειθαρχικά αδικήματα που τυχόν τελέσθηκαν;

3) Κατά πόσο η παραγγελία αυτή δύναται να γίνει αποδεκτή τη στιγμή που χθες κατατέθηκε το πόρισμα του εμπειρογνώμονα των οικογενειών που σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους είναι το τελευταίο που αφορά στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι;