Ερντογάν: Θα δώσουμε σε Ελλάδα και Ελληνοκύπριους τις απαντήσεις που αξίζουν

Ερντογάν: Θα δώσουμε σε Ελλάδα και Ελληνοκύπριους τις απαντήσεις που αξίζουν

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε επιτόπου τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους που έδωσαν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ 

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο και με τρίτο ερευνητικό σκάφος.

Όπως τόνισε, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Oruc Reis" επανέλαβε σήμερα τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι το δεύτερο τουρκικό πλοίο που δραστηριοποιείται στην περιοχή, μετά το "Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά", που βρίσκεται τώρα νότια της Κύπρου. Πρόσθεσε δε ότι το "Γιαβούζ", θα επιστρέψει και αυτό στην περιοχή συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έπειτα από εργασίες συντήρησης.

Σε  ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, ο Ερντογάν είπε: «Η κλειστή περιοχή στα Βαρώσια ανήκει στην τουρκικυπριακή πλευρά. Αυτό θα έπρεπε να είναι γνωστό».

Στη συνέχεια ο τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι  το Σάββατο το γεωτρύπανο Φατίχ, για να ανακοινώσει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Θα επισκεφθούμε το Φατίχ το Σάββατο και θα ανακοινώσουμε μια αναθεώρηση της ανακάλυψης φυσικού αερίου μας στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε.

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές για την πορεία του Oruc Reis

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία του Oruc Reis, το οποίο από χθες διατηρεί κλειστό τον πομπό γεωγραφικού εντοπισμού. Το πλοίο εξέπεμψε το τελευταίο στίγμα του χθες στις 8.30 το πρωί, όταν και βρισκόταν περίπου 35 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η Άγκυρα επιλέξει την περαιτέρω κλιμάκωση, στέλνοντας το Oruc Reis σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του ακριτικού νησιού, τη στιγμή που ο διεθνής παράγοντας αυξάνει την πίεση προς την τουρκική πλευρά.

Πάντως με χθεσινοβραδινό non-paper, η Τουρκία προσπάθησε να εμφανίσει την Ελλάδα ως τον παράγοντα που προκαλεί την ένταση, υποστηρίζοντας ότι το διάστημα από 14-18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Θράκη άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ, σε μια περιοχή που διαβιεί «η τουρκική μειονότητα», όπως ανέφερε. Στο ίδιο non paper η Τουρκία διαμαρτύρεται για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο επαναφέροντας το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και καταγγέλλει την Αθήνα επειδή σχεδιάζει να προμηθευτεί UAV's από το Ισραήλ, αμφισβητώντας πρακτικά το δικαίωμα της ελληνικής πλευράς στην αυτοάμυνα.

Διαβάστε ακόμα:

- Αθήνα: Διάλογος μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis - «Ξεκινάμε σήμερα έρευνες», λέει η Άγκυρα

- Η «στροφή» Μέρκελ φέρνει πιο κοντά τις κυρώσεις στον Ερντογάν