Ερντογάν: Θα χτυπήσουμε οπουδήποτε τον Άσαντ

Ερντογάν: Θα χτυπήσουμε οπουδήποτε τον Άσαντ

Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος τούρκος στρατιώτης, και μπορεί να κάνει και χρήση αεροπορικής ισχύος, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας παράλληλα τη Ρωσία ότι συμμετέχει στη «σφαγή» αμάχων στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και υποστήριξε ότι αν υπάρξουν και άλλες απώλειες Τούρκων στρατιωτών από χτυπήματα του συριακού στρατού, τότε η Άγκυρα θα απαντήσει με «οποιοδήποτε τρόπο και οπουδήποτε».

«Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω από εδώ ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα της Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2018.

Μιλώντας από το βήμα του Τουρκικού Κοινοβουλίου τόνισε ότι τουλάχιστον 14 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Συρία, κατηγορώντας το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και το Ιράν για το γεγονός αυτό. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η απάντηση των τουρκικών δυνάμεων δεν θα περιοριστεί στην περιοχή της Ιντλίμπ αλλά οπουδήποτε στην επικράτεια της Συρίας, προσθέτοντας ότι θα καταρρίψει οποιοδήποτε αεροσκάφος απειλεί τη σωματική ακεραιότητα των στρατιωτών του. «Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Ρωσία για σφαγές αμάχων 

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να περιμένει αποτελέσματα από «ατελείωτες συζητήσεις» όπως τις χαρακτήρισε. 

Να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους σχετικά με τη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, ενώ πρόσθεσε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην περιοχή ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας.