Ερντογάν: Τα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια είναι μύθος της αντιπολίτευσης

Ερντογάν: Τα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια είναι μύθος της αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπασε τη σιωπή του για το μείζον θέμα -σύμφωνα με την αντιπολίτευση της χώρας- που αφορά  τη μοίρα 128 δισ. δολάριων και τα οποία φέρονται να έχουν «χαθεί» προκειμένου να στηριχθεί η τουρκική λίρα στις αγορές συναλλάγματος.

Όπως είπε κατά την συνεδρίαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, «Τα ξένα αποθέματα ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Τουρκίας δεν χάθηκαν, ούτε σπαταλήθηκαν. Περίπου 165 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του τρέχοντος ελλείμματος, του πραγματικού χρέους, της εκροής ξένων κεφαλαίων και της δημόσιας ανάγκης», δήλωσε.

Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα αληθές για αυτά που έχουν ειπωθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πραγματικά κατανόηση για την «τύχη» των 128 δισ. δολαρίων. Ούτε ο αριθμός είναι σωστός ούτε η έννοια που αποδίδεται είναι σωστή, ούτε η καμπάνια που διεξάγεται πάνω από αυτόν τον αριθμό είναι σωστή. Ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος, λάθος. Άγνοια από την αρχή έως το τέλος».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα αναρτήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφίσες του κόμματος της αντιπολίτευσης οι οποίες είχαν τοποθετηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, διαχειρίστηκε στο παρελθόν τη νομισματική πολιτική της χώρας.

«Πού είναι τα 128 δισ. δολάρια;» έγραφαν οι αφίσες, οι οποίες, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, αφαιρέθηκαν με τη χρήση γερανών από την πρόσοψη των γραφείων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Το κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον Νοέμβριο, ότι χρησιμοποίησε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την τουρκική λίρα εν μέσω μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η πολιτική για τα αποθεματικά εκτελέστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας με ισχυρή υποστήριξη από το υπουργείο του Αλμπαϊράκ, καθώς προσπαθούσε μάταια να σταθεροποιήσει τις αγορές χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια -σε συνδυασμό με την «απέχθεια» του Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια.