8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Ερντογάν: Στην Ουκρανία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Κιέβου - Μόσχας

Ερντογάν: Στην Ουκρανία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Κιέβου - Μόσχας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Ουκρανία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και στη Ρωσία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.

Η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, αλλά αντιτίθεται στη ρωσική πολιτική στη Συρία και στη Λιβύη καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Παρότι έχει συνάψει συνεργασίες με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας και ενέργειας, η Άγκυρα έχει επίσης πουλήσει εξελιγμένα drones στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

"Ο Ερντογάν θα μεταφέρει μηνύματα στον Ζελένσκι για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και την αποτροπή την κλιμάκωσης και της σύγκρουσης", είπε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία έπειτα από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνονται στην Κίνα από τις 4 ως τις 20 Φεβρουαρίου.

"Αναμένουμε και οι δύο συνομιλίες να είναι αποτελεσματικές για τη μείωση των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία", κατέληξε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι ανόητη αν επιτεθεί στην Ουκρανία και σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ