7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Ερντογάν σε Μέρκελ: «Εποικοδομητική» στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο

Ερντογάν σε Μέρκελ: «Εποικοδομητική» στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Τούρκος Πρόεδρος συζήτησαν για τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, το προσφυγικό, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνέχιση της τακτικής επαφής και του διαλόγου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τόνισε πως «η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί εποικοδομητική στάση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης, ο κ. Ερντογάν ζήτησε την επικαιροποίηση της συμφωνίας του προσφυγικού, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέχει οικονομική και τεχνική υποστήριξη για την εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, καθώς η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι η χώρα που φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία.

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία για την άμεση ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της Λιβύης.