Ερντογάν σε Μέρκελ: «Δεν θα αφήσουμε μόνους τους Λίβυους αδελφούς»

Ερντογάν σε Μέρκελ: «Δεν θα αφήσουμε μόνους τους Λίβυους αδελφούς»

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη «να μην αφήσει τους Λίβυους αδελφούς μόνους», δήλωσε ο Τ. Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Α. Μέρκελ, λίγες ώρες αφού είχε τονίσει πως «το λιβυκό χάος θα επηρεάσει τη Μεσόγειο». Να πρυτανεύσει η ειρήνευση ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος.. 

Στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών βρέθηκαν οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, με τον Τ. Ερντογάν να επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει τους «Λίβυους «αδελφούς» της μόνους.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον Σάρατζ», ανέφερε ο Τ. Ερντογάν, για να προσθέσει: «Είμαστε αποφασισμένοι να τον βοηθήσουμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανέφερε πως το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας, που έχει σταλεί στη Λιβύη, υποστηρίζει και εκπαιδεύει δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Σάρατζ.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης πως «είναι σημαντικό να ασκήσουμε πιέσεις στον "πραξικοπηματία" Χαφτάρ», ενώ συνέχισε την επίθεσή του κατά του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, αναφέροντας ότι «η αύξηση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη έδειξε ποιος ήταν στο πλευρό της ειρήνης και ποιος από την πλευρά του αίματος και των δακρύων». «Εκείνος (σ.σ.: ο Χάφταρ) δεν αποδέχθηκε πλήρως την εκεχειρία (…). Ποιος γνωρίζει τι θα κάνει αύριο;» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως το σχέδιο που συμφωνήθηκε κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Από την πλευρά της η Ά. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η εύθραυστη εκεχειρία «πρέπει να μετατραπεί σε σταθερή», ενώ όσον αφορά τη Συρία δεν απέκλεισε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ιντλίμπ.

«400.000» άνθρωποι από την Ιντλίμπ κατευθύνονται στην Τουρκία»

Ο Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στη Συρία, σχολίασε ότι περίπου 400.000 άνθρωποι από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από το νέο κύμα επιθέσεων που εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση.

Ανέφερε ακόμη ότι «τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν την οικοδόμηση περισσότερων από 10.000 κατοικιών στην Ιντλίμπ για να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων από τις εχθροπραξίες, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει μια νέα ροή μεταναστών από τα σύνορά της».

Ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Α. Μέρκελ τού είπε πως η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει κάποια στήριξη στα σχέδια αυτά.

Φωτογραφία: AP