Ερντογάν προς Ισραήλ: Δεν θα σας αφήσω να κλέψετε την Ιερουσαλήμ από τους Παλαιστίνιους

Ερντογάν προς Ισραήλ: Δεν θα σας αφήσω να κλέψετε την Ιερουσαλήμ από τους Παλαιστίνιους

Αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση που υπάρχει στις τουρκοισραηλινές σχέσεις εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, αφού με νεότερες δηλώσεις του απείλησε το Ισραήλ ότι δεν θα του επιτρέψει να «κλέψει» την Ιερουσαλήμ από τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με το Reuters, o πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε συγκεκριμένα ότι θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστίνιων με όλες τις δυνάμεις του και δεν επιτρέψει στο Ισραήλ να τους «κλέψει» την Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας σε ένα δείπνο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι αν επιτραπεί στο Ισραήλ να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος θα βυθιστεί στο χάος όπου θα κυριαρχεί ο τραμπουκισμός. Είπε επίσης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται εντατικά για την απομάκρυνση των τραυματισμένων Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενος στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι «κατέρρευσαν» αντιμέτωπα με τα γεγονότα στη Γάζα και είπε ότι πιέζει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να δραστηριοποιηθούν περισσότερο.

Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ επιδεινώθηκαν δραματικά τις τελευταίες ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα με αφορμή τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. 

Σε μια πρώτη αντίδραση η Άγκυρα ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους Τούρκους πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Σε ανάλογα αντίποινα προχώρησε με τη σειρά του και το Ισραήλ απελαύνοντας τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ.

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει στη συνέχεια ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμιν Νετανιάχου. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ» και κατηγορώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του» για να λάβει την απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι «κάποιος με στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο δεν μπορεί να μιλά».