7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Ερντογάν: Η συνάντηση με Μπάιντεν σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής

Ερντογάν: Η συνάντηση με Μπάιντεν σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής

Στροφή 90 μοιρών ως προς τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής.

«Η δήλωση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, έφερε επιπλέον βάρος στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, όμως πιστεύω πως η συνάντηση που θα έχουμε με τον κύριο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο προάγγελος μιας νέας εποχής για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Anadolu, αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν δήλωσε πως «μας ενδιαφέρει η μακροχρόνια, ριζωμένη και πολυδιάστατη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ και παρόλο που υπάρχουν διαφορές ιδεών από καιρό σε καιρό, η συνεργασία και η συμμαχία μας κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε είδους δυσκολίες».

«Από τη Συρία έως τη Λιβύη, και από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την ενέργεια και από το εμπόριο έως τις επενδύσεις, έχουμε σοβαρές δυνατότητες συνεργασίας με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «καταβάλαμε τη μέγιστη προσπάθεια να μην αφήσουμε την πολιτική να πλήξει το εμπόριο» σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah λέγοντας ακόμα ότι «δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να επαναφέρουν σε ισχύ τους μηχανισμούς οικονομικής στρατηγικής και εταιρικής σχέσης, προσθέτοντας ότι στοχεύει σε όγκο συναλλαγών 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σήμερα, όπως σημείωσε, το συνολικό ποσό των αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία έχει φτάσει τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.