Ερντογάν: Εγκαίνια τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

Ερντογάν: Εγκαίνια τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζει σήμερα Παρασκευή τζαμί στην πλατεία Ταξίμ, μία κίνηση την οποία ο ίδιος «ονειρευόταν» όλη του την ζωή, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού καθώς στην πλατεία υπήρχε μόνο ένα μικρό μνημείο για τον Κεμάλ, και επί δεκαετίες οι στρατηγοί οι Κεμαλιστές απαγόρευαν να κτιστεί τζαμί γιατί υπάρχει ανεξιθρησκία και δεν ήθελαν να υπάρχει σύμβολο του Ισλάμ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η άλλη αντίληψη έλεγε ότι στην περιοχή υπάρχουν εκκλησίες και δεν υπάρχει τζαμί, και από τη μέρα που ανέλαβε δήμαρχος ο Ερντογάν το 1994 έλεγε ότι «εγώ θα κτίσω τζαμί στην Ταξίμ».

Συγκριτικά, το μνημείο του Κεμάλ είναι πολύ μικρό, ενώ το τζαμί πολύ μεγάλο, χωρητικότητας 2.500 ατόμων με τον τούρκο πρόεδρο να δείχνει ότι αλλάζει η Τουρκία. 

Και μια ακόμα συμβολική κίνηση του Ερντογάν σύμφωνα με την αντιπολίτευση: Εγκαινιάζει το τζαμί 28 Μαΐου, την ημέρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια στην πλατεία Γκεζί το 2013.

Το τζαμί, σύμφωνα με το CNN Turk, έχει τέσσερις πόρτες εισόδου, συμπεριλαμβανομένης της κύριας εισόδου, θα έχει διάμετρο 12 μέτρα, μήκος 20 μέτρα και 60 φωτεινούς πολυελαίους. Η κύρια πόρτα εισόδου του τζαμιού είναι κατασκευασμένη από ατσάλι. Η κύρια πύλη έχει μήκος 7 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα 10 εκατοστά. Για το τζαμί ένα ειδικό χαλί από τρίχωμα καμήλας υφάνθηκε στην Μανίσα.