ΓΔ: 904,43 -2,65 (-0,29 %)

Τζίρος: 39,35 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 904,43 -2,65 (-0,29 %)

Τζίρος: 39,35 εκατ. €   RT

Ερντογάν: Δεν κάνουμε βήμα πίσω στην Αν. Μεσόγειο - Η Σαουδική Αραβία μας ζήτησε drones

Ερντογάν: Δεν κάνουμε βήμα πίσω στην Αν. Μεσόγειο - Η Σαουδική Αραβία μας ζήτησε drones

Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην Άγκυρα την Τρίτη, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία επιμένει «στην αποφασιστική θέση της».

«Επικρατεί ένα χάος στην ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι με ποιον. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς την Τουρκία και αυτό να γίνει αιτία να ζεσταθούν τα νερά. Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμία μου είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό» δήλωσε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε, δε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι δεν είναι δυνατός κάποιος συμβιβασμός για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς για τις διπλωματικές επαφές μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο αιγυπτιακός λαός δεν είναι αντίθετος στην Τουρκία. «Αναφορικά με την Αίγυπτο, δεν νομίζω πως ο λαός της Αιγύπτου θα είναι εναντίον μας. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα προσωρινό λάθος», είπε σχετικά με τις σημερινές «κακές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» όπως ανέφερε.

Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το Ριάντ προχώρησε σε μία «θετική στροφή» προς την Τουρκία, την ίδια ώρα που πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί κοινή άσκηση με την Ελλάδα, αλλά υπάρχει και μία νέα εξέλιξη, ζήτησε drones από την Τουρκία».