7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ερντογάν: Δεν αποκλείω συμφωνία όπως της Λιβύης με τους Ταλιμπάν - Τι δήλωσε για τους S-400

Ερντογάν: Δεν αποκλείω συμφωνία όπως της Λιβύης με τους Ταλιμπάν - Τι δήλωσε για τους S-400
Φωτογραφία αρχείου

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και αν ζητηθεί, θα εξετάσουν το αίτημα για τη διοίκηση του αεροδρομίου, αλλά προέχει η ασφάλεια του»,  δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τις επισκέψεις του στο Σεράγεβο και Μαυροβούνιο, μέσα στο αεροπλάνο, όπου απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τον συνόδευαν για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και για το Αφγανιστάν, εκφράζοντας την επιθυμία της Τουρκιάς μάλιστα για να αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, τόνισε χαρακτηριστικά πως «όταν πέρασε η ασφάλεια στους Ταλιμπάν είδατε τι έγινε, 200 νεκρούς είχαμε. Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί σε τέτοιο περιβάλλον και να συμμετέχει σε ενέργειες όπου θα μετατραπεί σε λίμνη αίματος».

Για το αεροδρόμιο της Καμπούλ
 

Αναφορικά με το θέμα της ανάληψης της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και αν ζητηθεί, θα εξετάσουν το αίτημα για τη διοίκηση του αεροδρομίου, αλλά προέχει η ασφάλεια του». Και τόνισε χαρακτηριστικά, «όταν πέρασε η ασφάλεια στους Ταλιμπάν είδατε τι έγινε, 200 νεκρούς είχαμε. Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί σε τέτοιο περιβάλλον και να συμμετέχει σε ενέργειες όπου θα μετατραπεί σε λίμνη αίματος».

Συμφωνία με Ταλιμπάν όπως… στην Λιβύη
 

Επιπροσθέτως σε ερώτηση για το αν η Τουρκία επιδιώκει μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν, όπως αυτή της Λιβύης, ο τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν αποκλείει να γίνει μια συμφωνία όπως της Λιβύης. «Μπορούμε να συνάψουμε μια παρόμοια. Φτάνει να έχουμε απέναντι μας κάποιον υπεύθυνο. Αν υπάρχει, γιατί να μην το κάνουμε; Το δικό μας μέλημα είναι να λύνουμε προβλήματα», τόνισε. 

Για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν
 

Τέλος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει τακτική και –σύμφωνα με τις δηλώσεις τους- δεν θα είναι όπως πριν. Όσον αφορά μάλιστα τα δικαιώματα των γυναικών είπε ότι «κατά τη γνώμη μου η συμπεριφορά των Ταλιμπάν για τις γυναίκες δεν θα είναι όπως 20 χρόνια πριν».

Άφησε ανοικτό το θέμα αγοράς νέων πυραύλων S-400
 

Για τις δηλώσεις που έχουν γίνει από Ρώσους επισήμους περί απόκτησης και δεύτερου πακέτου S – 400 κλπ, ανέφερε ότι «Εμείς δεν έχουμε αμφιβολίες. Εμείς με τη Ρωσία έχουμε συνεργασίες και για τα S-400 και στην αμυντική βιομηχανία έχουμε κάνει πολλά βήματα… Να σας πω και κάτι ακόμα εναλλακτικά. Πχ έχουμε χρησιμοποιήσει τα ρωσικά Ilyushin στις τελευταίες πυρκαγιές και συζητήσαμε, στην τελευταία μας επικοινωνία, και αυτό το θέμα. Και όλα αυτά τα θέματα, θα τα συζητήσουμε όταν επισκεφτώ τη Ρωσία».