Ερντογάν: Αναμένω από το NATO να μας σεβαστεί, κανένας σύμμαχός μας δεν το έκανε

Ερντογάν: Αναμένω από το NATO να μας σεβαστεί, κανένας σύμμαχός μας δεν το έκανε

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους βουλευτές του κόμματός του στην Άγκυρα ότι αναμένει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να «κατανοήσουν» τα ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας. Έχουμε ευαισθησία στο να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από την τρομοκρατία. Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε σεβασμό σε αυτήν την ευαισθησία όπως περιμέναμε», είπε σύμφωνα με το CNN.

Ο Ερντογάν από την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει «θετικά» τις αιτήσεις του ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας και δεν θα τις υποστηρίξει, αν επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει νόημα για εμάς μόνο στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι ευαισθησίες μας. Το να μας ζητούν υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG ισοδυναμεί, τουλάχιστον, με ασυνέπεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν μέλη του PKK και υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Σουηδία δεν εξέδωσε 30 άτομα που η Τουρκία θεωρεί ότι συνδέονται με την τρομοκρατία.

«Δεν θα μας παραδώσετε τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να σας υποστηρίξουμε για να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε «ναι» για να μην έχει ασφάλεια αυτή η οργάνωση ασφαλείας», είπε.