7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Εργαζόμενοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ διατάχθηκαν να φύγουν από το Αφγανιστάν

Εργαζόμενοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ διατάχθηκαν να φύγουν από το Αφγανιστάν
AP Foto/Rahmat Gul, Archivo

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν σήμερα ορισμένους εργαζόμενους να φύγουν από την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, αν είναι εφικτό να κάνουν τη δουλειά τους από αλλού, επικαλούμενες τα αυξανόμενα βίαια επεισόδια στην πόλη αυτήν.

Η εντολή δόθηκε σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να ξεκινήσει την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών την 1η Μαΐου.

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το υπουργείο ενέκρινε αυτήν την οδηγία, η οποία αφορά έναν «σχετικά μικρό αριθμό» εργαζομένων στην πρεσβεία της Καμπούλ, λόγω «της αυξανόμενης βίας και των αναφορών για απειλές». Πρόσθεσε ότι η εντολή έχει άμεση εφαρμογή, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των Αμερικανών υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν.

«Δεν αναμένουμε αλλαγές στη λειτουργία και τις δυνατότητές μας λόγω αυτής της ενέργειας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των 2.500 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν την 11η Σεπτεμβρίου, την επέτειο των 20 ετών από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, που στάθηκαν αφορμή για τον πόλεμο αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ