Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του K. Κατσίφα ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του K. Κατσίφα ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία σχετική τροπολογία και ενσωματώθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η τροπολογία κατατέθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ με τις υπογραφές του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του Knut Fleckenstein, εισηγητή για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και ζητούσε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις αλβανικές Αρχές.

Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας αναφέρει:

«20α. [...] σημειώνει την ένταση που υπήρξε μετά από επεισόδιο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας με διπλή ιθαγένεια (αλβανική και ελληνική), ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας (RENEA) κατά τη διάρκεια επετειακού εορτασμού για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στους Βουλιαράτες, στις 28 Οκτωβρίου 2018? ζητεί αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και αναμένει από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».

Η (μη) συνεργασία των αλβανικών Αρχών και οι εμπρηστικές δηλώσεις Ράμα

Υπενθυμίζεται πως για τις έρευνες στην υπόθεση της καταδίωξης κατά την οποία σκοτώθηκε ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας, την ημέρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στις Βουλιαράτες της Βόρειας Ηπείρου, είχε μεταβεί Έλληνας αξιωματικός της Αστυνομίας στην Αλβανία, προκειμένου να ενημερωθεί.

Ωστόσο, οι αλβανικές Αρχές όχι μόνο δεν έδειξαν όλο αυτό το διάστημα πνεύμα συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στα Τίρανα για να εξακριβωθεί υπό ποιες συνθήκες δολοφονήθηκε ο 35χρονος ομογενής, αλλά ανέβασαν και τους τόνους με εμπρηστικές δηλώσεις.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει «ότι η Αλβανία δεν έχει κλείσει ακόμη τον κατάλογο ανεπιθύμητων προσώπων από την Ελλάδα» και να «καταδικάζει σθεναρά» τη σιωπή της Ελλάδας, όπως τη χαρακτήρισε, απέναντι σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Παράλληλα. το αλβανικό ΥΠΕΞ είχε εκφράσει επίσης τη λύπη του «για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση της εκδήλωσης της κηδείας στην Ελλάδα».

Τον θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Kατσίφα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας Έντι Ράμα, ο οποίος με ανάρτησή του στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντέκρουε τον χαρακτηρισμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πως «είναι απαράδεκτη την κατάληξη της επιχείρησης καταδίωξης του ομογενή που οδήγησε στο θάνατό του» και με σκωπτικό ύφος είχε καλέσει τους Έλληνες να «ενωθείτε μαζί μας στις ευχαριστίες του Κυρίου, ότι καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από εξτρεμιστική τρέλα».