7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Εμβόλιο J&J: Έρευνα ΕΜΑ για τα περιστατικά θρομβώσεων - Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε Ολλανδία, Ισπανία

Έρευνα ΕΜΑ για τα περιστατικά θρομβώσεων - Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε Ολλανδία, Ισπανία
Shutterstock

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως με το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος προς ώρας τονίζει ότι επί του παρόντος «δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και αυτής της πάθησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ, ο Οργανισμός εξετάζει τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών αφού οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνέστησαν να ανασταλεί η χρήση του, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα προβεί σε περισσότερες ανακοινώσεις «αφού ολοκληρωθεί» η διαδικασία αξιολόγησης.

Νωρίτερα, η Johnson & Johnson είχε ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει για προληπτικούς λόγους την αποστολή παρτίδων του εμβολίου της στην Ευρώπη.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο J&J σε Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία

Την συνέχιση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson αποφάσισαν οι ρυθμιστικές αρχές σε Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία, λίγες ώρες μετά την εισήγηση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ για διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της εταιρείας εξαιτίας περιστατικών θρόμβωσης. «Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι αρμόδιες αρχές.

Αναλυτικότερα, στην Ολλανδία, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (CBG) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, μετά τη σύσταση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών για την αναστολή της χρήσης του εμβολίου.

«Μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά», ανακοίνωσε η CBG. «Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες προχώρησαν στη σύστασή τους μετά την εκδήλωση μιας σπάνιας διαταραχής με θρόμβους αίματος σε έξι ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της COVID-19 αντισταθμίζουν τους κινδύνους, μετά τη σύσταση των αμερικανικών αρχών για την αναστολή του εμβολιασμού με το σκεύασμα που ανέπτυξε η Johnson & Johnson.

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αρχές θα επιβραδύνουν τη διάθεση των εμβολίων για να αξιολογήσουν τους κινδύνους εάν και όταν αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες.

Τέλος, η Σουηδία θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, μετά τις αναφορές σπάνιων θρόμβων αίματος παρόμοιων με αυτούς που αναφέρθηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μια εβδομάδα αφότου οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca και ενός σπάνιου προβλήματος πήξης του αίματος που οδήγησε σε μικρό αριθμό θανάτων.

Η Σουηδία αναμένεται να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Σταμάτησε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τον Μάρτιο, αλλά αργότερα επανέλαβε τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

«Εξετάζουμε το θέμα και τα διαθέσιμα δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τους Αμερικανούς συναδέλφους μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ. «Αναμένεται μια απόφαση μέσα σε μία ή λίγες ημέρες».

Γερμανία - Υπ. Υγείας: Δεν έχει αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα της Johnson & Johnson

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την αμερικανική απόφαση να ανασταλεί η χορήγησή του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Χάνο Κάουτς.

Ο κ. Κάουτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Κάουτς διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.