Έρευνα: Εκατοντάδες νεκροί λόγω παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Έρευνα: Εκατοντάδες νεκροί λόγω παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο λόγω παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον κορονοϊό τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, λένε οι ερευνητές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Tropical Medicine and Hygiene αναφέρει ότι περίπου 5.800 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκ των οποίων, τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Από τους ανθρώπους αυτούς, πολλοί πέθαναν από την κατανάλωση μεθανόλης ή προϊόντων καθαρισμού με βάση το αλκοόλ. Άλλοι ακολούθησαν φερόμενες ιατρικές συμβουλές όπως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σκόρδου ή η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών, ως τρόπος πρόληψης της μόλυνσης, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. 

Χαρακτηριστικό, των παραπάνω όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας, δεν είχε διστάσει να προτείνει στους επιστήμονες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο θεραπείας μέσω ενέσεων με απολυμαντικό. Η παρακίνηση του Τραμπ είχε ως συνέπεια εκατοντάδες άνθρωποι να πάνε στα νοσοκομεία με δηλητηρίαση.