8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Έρχεται παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα -Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή

Έρχεται παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα -Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή

Την παράταση των μέτρων που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης κατά μια εβδομάδα» προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της Επιτροπής, που συνεδριάζει σήμερα, η οποία αναμένεται να ζητά παράταση των μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «η κυβέρνηση θεωρεί «λογικό» να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μελή της επιτροπής».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ρεπορτάζ τα μέτρα αναμένεται να παραταθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου ενώ εκτός από εστίαση και ψυχαγωγία θα αφορούν και τα γήπεδα με την Επιτροπή να επιχειρεί να βοηθήσει να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Τα μέτρα λοιπόν που ισχύουν σήμερα και θα μας συντροφεύσουν, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι:

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αρμόδιοι επιστήμονες, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι ώρα για χαλάρωση αλλά για επαγρύπνηση. Γιαυτό το λόγο και αναμένεται κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την παράταση. Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιων ανατροπών αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα είναι απολύτως οριακές.

Ο Θ. Πλεύρης πρόσθεσε ακόμη ότι η κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η όποια, όπως ανέφερε, παρουσιάζει «τρομακτική νοσηρότητα» και εκεί οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών.

Σκέψεις για μέτρα χαλάρωσης

Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν ορισμένες σκέψεις για κάποια χαλάρωση τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου. Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφεται εδώ και περίπου μία εβδομάδα σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων για περίοδο αποκλιμάκωσης από τον επόμενο μήνα έκανε κάποια κυβερνητικά στελέχη να θελήσουν να βάλουν ξανά στο τραπέζι ορισμένες «οριακές» βελτιώσεις.

Για παράδειγμα, υπήρξαν «ψίθυροι» περί επιστροφής της μουσικής στους χώρους εστίασης, χωρίς όμως να αλλάξει το ισχύον καθεστώς στο ωράριο και στους όρθιους. Ακόμα τέθηκε, έστω και σε χαμηλό επίπεδο, θέμα αύξησης της πληρότητας στα γήπεδα.

Τελικά, τίποτα από τα παραπάνω δε φαίνεται να προχωράει, όπως επιμένουν αρμόδιες πηγές στο liberal.gr, γιατί κυριάρχησε η άποψη ότι δε θα πρέπει να χαθεί το θετικό momentum που καταγράφεται αυτή την περίοδο από τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Υπήρξε ο φόβος ότι εάν σταλεί το μήνυμα στους πολίτες περί μιας μικρής έστω χαλάρωσης τότε ο Φεβρουάριος από μήνας βελτίωσης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη.