Έρχεται νομοσχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία

Έρχεται νομοσχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία

«Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσουμε την Υγεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με τις αντιδράσεις για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη προσχολική ηλικία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «οι ιδιωτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ». Όπως είπε «η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα εξακολουθήσει να είναι». Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι το υπουργείο έχει φροντίσει να πληρώνουν λιγότερα οι πολίτες και ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με τις αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει για το θέμα, τόνισε ότι αυτή η αντιμετώπιση δεν κάνει καλό. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον αντικαπνιστικό νόμο λέγοντας χαρακτηριστικά: «απέδειξα με τον αντικαπνιστικό νόμο ενώνοντας καπνίζοντες και μη καπνίζοντες ότι δεν μας χωρίζει τίποτα. Ενωθήκαμε σε μια μεταρρύθμιση, η οποία πέτυχε».

Σχετικά με τα προβλήματα στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μην υπάρχουν αγκυλώσεις, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής», ενώ τόνισε ότι πλέον θα υπάρχει αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, υπογραμμίζοντας ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 50 εκατομμύρια λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα και τόνισε ότι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων θα συνεχιστούν.

Για την τεχνητή έλλειψη φαρμάκων ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα που θεσπίστηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν. Υποχρέωση μου είναι να τρέξω αυτές τις διαδικασίες για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Όπως είπε «με την καμπάνια που κάναμε φέτος εμβολιάστηκαν για την γρίπη 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ πέρσι είχαν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια άνθρωποι».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στις 7 Ιανουαρίου έρχεται νομοσχέδιο για την δημόσια υγεία όπου υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία. Ωστόσο για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, το οποίο δεν διατίθεται δωρεάν, ο Υπουργός τόνισε ότι Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό και ότι όλα τα εμβόλια που είναι υποχρεωτικά διατίθενται δωρεάν.

Σχετικά με τις ελλείψεις των νοσοκομείων, ο υπουργός εξήγγειλε ότι θα στηρίξει τα νοσοκομεία και θα προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού.