Επτά πόλεις της Ελλάδας στις top 10 επιλογές των τουριστών για διακοπές

Επτά πόλεις της Ελλάδας στις top 10 επιλογές των τουριστών για διακοπές

Με το «δεξί» φαίνεται πως ξεκινά η χώρα μας το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις αγορές του εξωτερικού είναι άκρως ενθαρρυντικά. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα στοιχεία της έρευνας της Forward Keys που αναλύει τα trends του τουρισμού και των προορισμών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών για φέτος το καλοκαίρι, ενώ η Ελλάδα έχει ισχυρή εκπροσώπηση με επτά στις δέκα πόλεις, στη λίστα με τους πιο hot τουριστικούς προορισμούς. Μάλιστα σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, φαίνεται πως ο στόχος της κυβέρνησης και των φορέων του τουρισμού για την κάλυψη του 40-50% της τουριστικής κίνησης του 2019 είναι εφικτός, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις. Στην κορυφή με τους πιο hot προορισμούς βρίσκεται η Μύκονος, με τις κρατήσεις να αγγίζουν το 54,9% του 2019. Έπεται η Ibiza με 49,2% και την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα Χανιά με το 48,9% της τουριστικής κίνησης.

Στις υπόλοιπες επτά θέσεις βρίσκονται άλλες πέντε ελληνικές πόλεις. Ειδικότερα η Σαντορίνη θα καταφέρει να προσελκύσει το 48,1% των τουριστών του 2019, η Κέρκυρα το 47,5%, η Θεσσαλονίκη το 43,7%, το Ηράκλειο Κρήτης το 36,6% και η Αθήνα το 33,2%. Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη ακριβή εκτίμηση των κρατήσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα φέτος στη χώρα μας συγκριτικά με την κίνηση που παρατηρήθηκε πριν την πανδημία και ειδικότερα το 2019. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Faro στην Πορτογαλία που θα προσελκύσει το 32,8% της τουριστικής κίνησης και η Mallorca στην Ισπανία που θα καλύψει το 41,2% της τουριστικής κίνησης του 2019.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν ως βάση τους τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί ή κρατηθεί από διεθνείς τουρίστες για συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Forward Keys το «κλειδί» για τα παραπάνω ποσοστά και για την επιστροφή του τουρισμού στην Ευρώπη είναι η ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των τουριστών εξαιτίας της ταχείας ανάπτυξης του εμβολιαστικού προγράμματος και της θέλησής της να υποδεχτεί εμβολιασμένους επισκέπτες. Σύμφωνα με την έρευνα στη χώρα μας παρατηρείται μια σημαντική αύξηση σε κρατήσεις αεροπορικών εισητηρίων από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, με τους Βρετανούς να βάζουν τη χώρα μας στην κορυφή των προορισμών για φέτος. Μάλιστα την περίοδο Ιουλίου και Σεπτεμβρίο η χώρα μας, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει καταφέρει εντυπωσιακή αύξηση των κρατήσεων εισητηρίων για τουρισμό, όπου ξεπερνά 12% τα προ πανδημίας επίπεδα!

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την εταιρεία άλλοι τρεις προορισμοί έχουν αυξημένες κρατήσεις, κάτι που οφείλεται στην ταχεία ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Πρόκειται για το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. «Το κλειδί για μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν και διεθνείς αφίξεις είναι ο εμβολιασμός. Όχι μόνο των τόπων υποδοχής, αλλά και των ίδιων των ταξιδιωτών, όπως επίσης και της θέλησης ορισμένων κρατών να υποδεχτούν τουρίστες εμβολιασμένους. Βλέπουμε πως χώρες που έχουν αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πανδημία να βρίσκονται ανάμεσα στις επιλογές των τουριστών» σημειώνει ο Olivier Ponti, VP Insights της Forward Keys.