Επτά νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας
Μιανμάρ

Επτά νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας

Επτά διαδηλωτές έπεσαν νεκροί στη Μιανμάρ από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις κατά των πραξικοπηματιών, τρεις μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας, που βύθισε την ασιατική χώρα στην κρίση.

Οι διαμαρτυρίες, μετά από ένα πλήθος μικρών κινητοποιήσεων, συντονίστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό που οι διοργανωτές τους αποκαλούν «παγκόσμια εαρινή επανάσταση της Μιανμάρ».

«Ξεσηκώστε τον κόσμο με τη φωνή της ενότητας του λαού της Μιανμάρ», ανέφεραν οι διοργανωτές σε δήλωσή τους.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως την εμπορική πρωτεύουσα Γιανγκόν και τη Μανταλάι, όπου δύο άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν, αναφέρει το Reuters.

Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου ανατρέποντας την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και βυθίζοντας τη χώρα σε χάος. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν με τη βία τις κινητοποιήσεις των φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών όπως και το κίνημα πολιτικής ανυπακοής που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Η κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, με πολλά καταστήματα τραπεζών να κλείνουν, τους πελάτες να μην μπορούν να κάνουν αναλήψεις και επιχειρήσεις να μην μπορούν να καταβάλουν μισθούς. Παράλληλα πολλοί άνθρωποι στη Μιανμάρ βασίζονται στα χρήματα που τους στέλνουν συγγενείς τους από το εξωτερικό. Οι περισσότερες εισαγωγές και εξαγωγές έχουν σταματήσει και τα εργοστάσια έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους.