Κορονοϊός: Επτά νέα κρούσματα, 73 στο σύνολο –  Όλα τα νέα μέτρα

Επτά νέα κρούσματα, 73 στο σύνολο –  Όλα τα νέα μέτρα

Επτά νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον κατάλογο των νοσούντων στη χώρα μας στους 73. Ανάμεσα στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιλαμβάνονται το κλείσιμο των ΚΑΠΗ, η απουσία θεατών στις αθλητικές εκδηλώσεις ενώ τα σχολεία θα κλείνουν κατά περίπτωση, ανάλογα με τη διασπορά του κορονοϊού. 

Τα μέτρα αφορούν τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεγάλων κοινωνικών ομάδων σε ολόκληρη τη χώρα και συγκεκριμένα αναστέλλονται:

- Η λειτουργία των ΚΑΠΗ ολόκληρης της χώρας για 4 εβδομάδες

- Οποιαδήποτε συνεδριακή δραστηριότητα στη χώρα για 4 εβδομάδες και

- Οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό για 2 εβδομάδες.

- Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις στη χώρα θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Την ανακοίνωση των νέων μέτρων έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι θα ισχύσουν από αύριο 9 Μαρτίου και θα επανεξετασθούν πριν τη λήξη τους.

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά τις εκπαιδευτικές μονάδες, θα προβλέπεται σταδιακά η αναστολή λειτουργίας τους ανάλογα με τα αποτελέσματα από την ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων τα οποία επιβεβαιώνονται θετικά στον νέο κορονοϊό.

Σημείωσε ότι σήμερα στη λίστα των κρουσμάτων προστέθηκαν άλλοι 7 Έλληνες. Για τους έξι από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση επαφών, ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ιχνηλάτηση των επαφών του έβδομου κρούσματος.

Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στις πισίνες

Στο μεταξύ, την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του ιού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών, επισημαίνει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας. Η εγκύκλιος κοινοποιείται σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, οι οποίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πρέπει να εντατικοποιήσουν τους υγειονομικούς ελέγχους στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχών ευθύνης τους.

Το υπουργείο Υγείας, εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους φορείς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών σε ότι αφορά:

Την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής των χώρων των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως αυτοί αναφέρονται στην σχετική ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (εξώστες θεατών, αποδυτήρια, καταιονητήρες, αποδυτήρια, νιπτήρες, κρήνες)

Την αυστηρή διασφάλιση της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία θα βεβαιώνεται με τις απαιτούμενες δειγματοληψίες, η συχνότητα των οποίων συνιστάται να διπλασιασθεί (2 δείγματα τουλάχιστον ανά εβδομάδα) για τη χρονική περίοδο των επόμενων 4 μηνών.

Το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, που θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών. Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση. Το σύστημα ανακυκλοφορίας καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη.

- Την απολύμανση του νερού σε αυτές, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.

- Τη μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών η οποία θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD(Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται αυστηρά μεταξύ 0,4 και 0,7mg/l .

- Την αυστηρή καθαριότητα και το σχολαστικό καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών.