ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Επιτροπή εμβολιασμών Γερμανίας: Το εμβόλιο Astrazeneca μόνο σε άνω των 60 ετών

Επιτροπή εμβολιασμών Γερμανίας: Το εμβόλιο Astrazeneca μόνο σε άνω των 60 ετών

Η Γερμανία θα συνεχίσει να περιορίζει τη χορήγηση της AstraZeneca σε ηλικία κάτω των 60 ετών, με την Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών να παραμένει στη σύστασή της για μη χρήση του στις μικρότερες ηλικίες, παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ζήτησε να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα, συνιστά σε άτομα κάτω των 60 ετών που ήδη τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο AstraZeneca να λάβουν μια δεύτερη δόση άλλου εμβολίου, αν και ο Γερμανός ιολόγος Χέντρικ Στρέικ δήλωσε ότι τον εξέπληξε η σύσταση της επιτροπής να λάβουν οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca στη Γερμανία μια δεύτερη δόση με BioNTech ή Moderna μετά την AstraZeneca λόγω έλλειψης έρευνας, σύμφωνα με The Local.

«Οι κλινικές μελέτες δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τους κανόνες και να περιμένω να δω αν οι μελέτες είναι επιτυχημένες », είπε στην εφημερίδα Fuldaer Zeitung.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς δήλωσε σήμερα Πέμπτη στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αξιολογεί με βάση την ιδέα της δημόσιας υγείας, δηλαδή, με βάση το ερώτημα τι είναι ωφέλιμο για ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για να διευκρινίσει πως στην Γερμανία η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική.

«Η Γερμανία δεν εξαρτάται τόσο από το εμβόλιο της Astrazeneca. Μπορούμε να αναβάλουμε τα (συγκεκριμένα) εμβόλια και να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Stiko συνιστά στους νεότερους ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει έναν πρώτο εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca να κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό με το εμβόλιο της Biontech ή της Moderna.

«Πολλοί πιστεύουν ότι τότε τα δύο εμβόλια θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στον οργανισμό, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως, το πραγματικό εμβόλιο εξαφανίζεται γρήγορα από το σώμα. Αυτό που απομένει είναι η ανοσία», εξήγησε. Ωστόσο, είπε ότι ήταν «κατανοητή» απόφαση να περιοριστεί η χρήση του AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών - ακόμη και αν το ίδιο το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές.

Όταν ρωτήθηκε πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Μέρτενς απάντησε: «Εάν προκύψει το ερώτημα, εμβολιασμός ή μη εμβολιασμός, τότε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Η σύσταση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα άνω των 60 ετών είναι ένα μέτρο ασφαλείας. Ο κίνδυνος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύ χαμηλός και είναι 2-3 άτομα ανά 100.000».