Επίθεση τζιχαντιστών με τουλάχιστον 18 νεκρούς στην Μπουρκίνα Φάσο

Επίθεση τζιχαντιστών με τουλάχιστον 18 νεκρούς στην Μπουρκίνα Φάσο

Ένοπλοι επιτέθηκαν και σκότωσαν τουλάχιστον 18 άτομα και τραυμάτισαν 8 σε τουρκικό εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικοινωνιών, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να απελευθερώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για ομάδα τζιχαντιστών, ενώ πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση «έλαβε τέλος».

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε πελάτες να βγαίνουν τρέχοντας από το εστιατόριο Aziz Istanbul στο κέντρο της Ουαγκαντούγκου καθώς δυνάμεις ασφαλείας το περικύκλωσαν εν μέσω πυροβολισμών.

«Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών, Ρεμί Νταντζινού σε συνέντευξη Τύπου. Δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι προσωρινός καθώς η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας είναι σε εξέλιξη.

Μια γυναίκα δήλωσε ότι βρισκόταν στο εστιατόριο για τα γενέθλια του αδελφού της όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. «Απλά έτρεξα αλλά ο αδερφός μου έμεινε μέσα», δήλωσε η γυναίκα στην τηλεόραση του Reuters καθώς έφευγε από το κτίριο.

Να σημειωθεί ότι ο κεντρικός δρόμος που βρίσκεται το τουρκικό εστιατόριο διαθέτει πολλά πολυτελή ξενοδοχεία που επισκέπτονται ξένοι τουρίστες, όπως το κοντινό Hotel Bravia και το Splendid Hotel.

Η γαλλική πρεσβεία στη Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές Αρχές αναφορικά με την επίθεση και οι Γάλλοι υπήκοοι καλούνται να αποφύγουν την περιοχή, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση. «Η πρεσβεία μας παραμένει ενήμερη της κατάστασης λόγω της συνεχούς επικοινωνίας με τις τοπικές Αρχές», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Μπουρκίνα Φάσο, όπως και άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, έχουν στοχοποιηθεί κατά καιρούς από τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν σε όλο το μήκος της υποσαχάριας περιοχής της Σαχέλ. Τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε εστιατόριο και ξενοδοχείο στην Ουαγκαντούγκου τον Ιανουάριο 2016 ενώ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγκρέμπ (Aqmi).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr