Επίθεση στον ΣΚΑΪ - Κλεμμένο από τη Ν. Ιωνία το ΙΧ που χρησιμοποιήθηκε για το χτύπημα

Επίθεση στον ΣΚΑΪ - Κλεμμένο από τη Ν. Ιωνία το ΙΧ που χρησιμοποιήθηκε για το χτύπημα

Από τη Νέα Ιωνία εκλάπη τελικά το αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στον ΣΚΑΪ  χθες τα ξημερώματα το οποίο ερευνάται αν αποτέλεσε το όχημα διαφυγής των βομβιστών.

Το αυτοκίνητο, ένα Όπελ Κόρσα, εντοπίστηκε στην οδό Ανθείων 7 στα Πετράλωνα, εξετάζεται από την Αστυνομία, καθώς ενδέχεται να συνδέεται με το όχημα των δραστών της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ.

Το αυτοκίνητο, μάρκας OPEL και χρώματος ασημί, βρέθηκε περίπου 15 λεπτά μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα (γύρω στις 2 τα ξημερώματα) για την τοποθέτηση της βόμβας στο Νέο Φάληρο.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν την πραγματική του «ταυτότητα» από τον αριθμό πλαισίου διαπιστώνοντας ότι είχε κλαπεί στις 18 Νοεμβρίου .

Ακόμη, αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναζητούν και δεύτερο όχημα, καθώς εκτιμούν πως υποστήριζε την ομάδα κρούσης που επέβαινε στο Opel. 

Οι υποψίες της ΕΛ.ΑΣ. για το ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση στρέφονται πρωτίστως στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», αν και οι Αρχές αποφεύγουν τα οριστικά συμπεράσματα προτού δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης.

Άλλα ενδεχόμενα που δεν έχουν αποκλειστεί είναι η επίθεση να εκτελέστηκε από άτομα που συνδέονται με την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ή τον «Επαναστατικό Αγώνα». 

Προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί το γεγονός πως η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί σε σάκο έξω από την περίφραξη του κτιρίου, ήταν μεγάλης ισχύος. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για 10 κιλά εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκαν στον εκρηκτικό μηχανισμό. 

Οι Αρχές μιλούν για «πάρα πολύ επαγγελματικό χτύπημα» επισημαίνοντας ότι στην έκταση των ζημιών έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι το σημείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός βοηθάει να εκτονωθεί το ωστικό κύμα προς τη μια πλευρά.

Αυτό που δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει οι αστυνομικοί είναι αν η εκρηκτική ύλη ήταν αμμωνιοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα. Οι αστυνομικοί εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα μείγμα εκρηκτικών υλών με προσθήκη αμμωνίας και ΤΝΤ προκειμένου να αυξήσουν την ταχύτητα και την ισχύ της βόμβας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας ατύπως τέθηκε υπόψη αρμοδίων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτό φέρονται να έχουν καταγραφεί τα οχήματα που διέρχονται μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ όχι όμως και οι κινήσεις των δραστών που τοποθέτησαν το σακίδιο με τη βόμβα στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου. το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «τυφλό».

Η είδηση για τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΙ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και των διεθνών ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, το περιοδικό ΤIME αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και η αστυνομία αποτελούν συχνούς στόχους ακροαριστερών οργανώσεων, ενώ η Washington Post στέκεται στο γεγονός ότι ένοπλες ακροαριστερές και αναρχικές οργανώσεις έχουν επιτεθεί κατά ΜΜΕ και στο παρελθόν.

Σημειώνεται πως χθες το απόγευμα υπήρξε απειλή για δεύτερη βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ, με άγνωστο να αναρτά στον λογαριασμό Twitter της Αστυνομίας μήνυμα για τοποθέτηση βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό, δίνοντας προθεσμία 35 λεπτών. Η Αστυνομία διέκοψε για αρκετή ώρα την κυκλοφορία σε δρόμους γύρω από το κτίριο, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κάτι επικίνδυνο.

Τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΙ έχουν καταδικάσει πολιτικοί από όλους τους χώρους επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα κάμψει την δημοκρατία και την πολυφωνία. 

Πριν από την έκρηξη, περί τη 01.45, άγνωστος τηλεφώνησε στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας.

Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία και, πράγματι, η έκρηξη σημειώθηκε στον χρόνο που είχε δώσει ο άγνωστος, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. H υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος βρέθηκαν έξω από το κτήριο του ΣΚΑΪ.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή καθώς θεώρησαν ότι δεν πρόκειται για φάρσα. Ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο οι εργαζόμενοι και έτσι δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Κλήθηκαν και έσπευσαν σε κοντινή αλλά ασφαλή απόσταση ένα πυροσβεστικό όχημα και ασθενοφόρο.

Oι υλικές ζημιές είναι μεγάλες σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτηρίου. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στον τρίτο και τέταρτο όροφο, όπου βρίσκονται γραφεία εργαζομένων. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Ψευδοροφές έπεσαν στο πάτωμα, τζαμαρίες έγιναν θρύψαλα.

Ο δράστης ή οι δράστες της επίθεσης φαίνεται πως λειτούργησαν με απόλυτη μεθοδικότητα. O εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα σε σάκο. Εκτιμάται ότι οι δράστες της επίθεσης πέρασαν από το σημείο, άφησαν τον σάκο και απομακρύνθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών.

Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν, ακόμα, να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ανάλογα χτυπήματα με παρόμοια ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».. Λένε, επίσης, ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος.