Επίθεση στο Καπιτώλιο ένας χρόνος μετά: Όχι άλλα ψέματα, διαμηνύει ο Μπάιντεν

Επίθεση στο Καπιτώλιο ένας χρόνος μετά: Όχι άλλα ψέματα, διαμηνύει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προτρέψει τους Αμερικανούς να απορρίψουν τα ψέματα και να ζήσουν με το «φως της αλήθειας», σε δηλώσεις που θα κάνει σήμερα Πέμπτη, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο αμερικανικό Καπιτώλιο, από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός, νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ στην εκλογική αναμέτρηση του 2020 για τον προεδρικό θώκο, όμως ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ψευδώς πως οι εκλογές είχαν αμαυρωθεί από φαινόμενα νοθείας και με μια ομιλία του δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, όπου προέτρεπε τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν, πυροδότησε μια φονική εξέγερση στο Καπιτώλιο, ένα σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες στο Καπιτώλιο σήμερα και ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα καταγγείλει την «ιδιαίτερη ευθύνη» του Τραμπ στις βιαιοπραγίες πριν από έναν χρόνο.

Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν εκείνη την ημέρα και ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου πέθανε μία ημέρα αργότερα.

«Θα ζήσουμε στη σκιά των ψεμάτων;»
 

«Επομένως, αυτή τη στιγμή, πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους έθνος θα είμαστε. Και θα είμαστε ένα έθνος που αποδέχεται την πολιτική βία ως έναν κανόνα; Θα είμαστε ένα έθνος όπου θα επιτρέπουμε σε επίσημους κομματικούς αξιωματούχους να ανατρέπουν τη νόμιμα εκφραζόμενη βούληση των πολιτών;», θα πει ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, σύμφωνα με αποσπάσματα των δηλώσεών του που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Άραγε θα είμαστε ένα έθνος που ζει όχι με το φως της αλήθειας, αλλά στη σκιά των ψεμάτων; Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να είμαστε ένα τέτοιου είδους έθνος. Ο δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να αναγνωρίσουμε την αλήθεια και να ζήσουμε με αυτήν», θα πει επίσης.