Επίθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη από το τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Κουφοντίνα

Επίθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη από το τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Κουφοντίνα

Την έντονη καταδίκη του για την άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι επισημαίνει σε ανακοίνωση ότι πρόκειται για τρομοκράτη καταδικασμένο για δολοφονίες Τούρκων διπλωματών, τονίζοντας ότι η απόφαση ενισχύει τις αμφιβολίες της Τουρκίας για τη λειτουργία των δικαστικών αρχών στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Άγκυρα δείχνει να αγνοεί πως την απόφαση για τη χορήγηση άδειας έλαβε το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών του Κορυδαλλού, αλλά την αποδίδει στην ελληνική Δικαιοσύνη επιχειρώντας να συνδέσει την υπόθεση με εκείνη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα το 2016.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι ελληνικές αρχές χορήγησαν για τρίτη φορά 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17ης Νοέμβρη".

Αυτό το άτομο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ως δράστης της δολοφονίας του διπλωματικού υπαλλήλου της Πρεσβείας μας στην Αθήνα, Τσετίν Γκιοργκιού, (1991) για την απόπειρα δολοφονίας στην Σύμβουλος της Πρεσβείας μας στην Αθήνα, Ντενίζ Μπουλούκμπασι (1991), καθώς επίσης και για συμμετοχή στη δολοφονία του Συμβούλου της Πρεσβείας μας στην Αθήνα, του Χαλούκ Σιπαχίογλου (1994).

Καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός ότι ο Κουφοντίνας, ο οποίος είχε λάβει δύο φορές νωρίτερα δικαίωμα αδείας, απολαμβάνει το δικαίωμα αυτό και για τρίτη φορά. Πρόκειται για κάτι που ενισχύει τις αμφιβολίες μας σχετικά με τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Η ανοχή αυτή που επιδεικνύεται σε έναν αιμοσταγή τρομοκράτη συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των πεσόντων διπλωματών μας και στις οικογένειες τους. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ένας διαβόητος τρομοκράτης που δολοφόνησε διπλωμάτες οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας με τιμή στο εξωτερικό, να μπορεί να επωφελείται από τέτοιους κανονισμούς.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν τη λήψη τέτοιων μέτρων τα οποία προκαλούν αδυναμία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την τιμωρία των τρομοκρατών».