Σαουδική Αραβία : Επίθεση σε τελετή Γάλλων σε νεκροταφείο - Δύο τραυματίες, ο ένας Έλληνας

Επίθεση σε τελετή Γάλλων σε νεκροταφείο - Δύο τραυματίες, ο ένας Έλληνας

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι -ο ένας εκ των οποίων Έλληνας- τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη χειροβομβίδας σε τελετή Γάλλων που ζουν στο εξωτερικό για τα θύματα παγκοσμίων πολέμων σε μη μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην τελετή βρίσκονταν Έλληνες και Γάλλοι αξιωματούχοι, ενώ όπως αναφέρει η Daily Mail ένας εκ των δύο τραυματιών είναι Έλληνας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν την επίθεση αυτή εναντίον διπλωματικού προσωπικού στη διάρκεια τελετής για την επέτειο της λήξης του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, αναφέρεται σε δήλωση που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Το γαλλικό προξενείο στην Τζέντα, με δήλωσή του στο Reuters, κάλεσε τους Γάλλους υπηκόους να βρίσκονται σε «μέγιστη επιφυλακή» μετά την επίθεση.  Επίσης η πρεσβεία της Γαλλίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσε τους Γάλλους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή, ιδιαίτερα σε «τουριστικές περιοχές και κοινότητες εκπατρισμένων» μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην Τζέντα.

Η πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές των Εμιράτων, οι οποίες παραμένουν προσηλωμένες στο να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου ασφάλεια στη γαλλική κοινότητα, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τη διπλωματική αποστολή και εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους Γάλλους που κατοικούν στην Τζέντα. Η πρεσβεία καλεί τους Γάλλους πολίτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «να είναι διακριτικοί», να αποφεύγουν «κάθε είδους συναθροίσεις» και να είναι «προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους».

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια στην Τζέντα

Την απερίφραστη καταδίκη του για σημερινή τρομοκρατική ενέργεια, η οποία είχε ως στόχο τελετή για τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στο μη-μουσουλμανικό νεκροταφείο της Τζέντας -κατά την οποία τραυματίστηκε Έλληνας αστυνομικός που υπηρετεί στο γενικό προξενείο της πόλης αυτής της Σουδικής Αραβίας και ο οποίος συνόδευε υπάλληλο του γενικού προξενείου στην εν λόγω τελετή- εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, ενημερώνει ότι ο αστυνομικός είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Επισημαίνει επιπλέον πως του συμπαραστέκονται τόσο το γενικό προξενείο όσο και η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ, που παραμένουν σε συνεχή επαφή με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, και του εύχεται ταχεία ανάρρωση.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τη στήριξη και συμπαράσταση που έδειξαν από την πρώτη στιγμή, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.