Επίθεση κατά της κυβέρνησης και από το Ποτάμι για την απλή αναλογική

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και από το Ποτάμι για την απλή αναλογική

Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το Ποτάμι που τάχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα που έχει προκύψει με το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση πως υποστηρίζει την απλή αναλογική με στόχο το κομματικό όφελος και τις προσλήψεις για την ενίσχυση του κομματικού στρατού της υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά την προσφιλή τακτική της, αντί να επικεντρώνεται στην επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων της αυτοδιοίκησης που υποφέρει από την άγρια περικοπή πόρων, την πολυνομία και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, εστιάζει στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής με στόχο το κομματικό όφελος και επενδύει σε προσλήψεις για την ενίσχυση του κομματικού στρατού της». 

«Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα οδηγήσει τους δήμους σε λειτουργική διάλυση, αφού ο εκλεγμένος δήμαρχος θα είναι δέσμιος των εκάστοτε συσχετισμών. Το κριτήριο του ΣΥΡΙΖΑ  είναι για άλλη μια φορά, όχι η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών, αλλά η ενίσχυση της κομματικής παρουσίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», καταλήγει το Ποτάμι.

Νωρίτερα, εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία και με τη δέσμευσή του πως αυτός ο νόμος θα αλλάξει και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δε θα διεξαχθούν με απλή.

«Η νέα επίθεση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως πάντα ήταν εχθρός της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης για την πρόθεσή του να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός είναι ότι πάντα την εχθρεύονταν, στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης για το Κράτος. Γι' αυτό και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες που προηγήθηκαν», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «ο ίδιος προσωπικά, διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Σκουρλέτης κατέληξε με το σχόλιο πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές».