Επίθεση B. Yildirim σε Ελλάδα και Ευρώπη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Επίθεση B. Yildirim σε Ελλάδα και Ευρώπη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Ευθείες βολές κατά της Ευρώπης, «που ανέχεται τα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων», εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μία μόλις ημέρα μετά την ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει ήδη εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.

«Με αυτούς που παρέδωσαν το μέλλον μιας ολόκληρης Ευρώπης στα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόταση λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ με δημοψήφισμα, αυτή η ένωση σήμερα δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim.

Σύμφωνα με τo τουρκικό πρακτορείο Ahval, ο Yildiirim, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα αποδεχθεί την Τουρκία ως μέλος της και πρόσθεσε πως «η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. και δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε να φθείρει τη χώρα μας που διατηρεί την προοπτική για πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνέχεια σημείωσε πως «με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός, κι εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», πρόσθεσε ο Yildirim.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως «για την πλήρη ένταξη έχουν ανοίξει ήδη τα 16 από τα 35 κεφάλαια, από αυτά έκλεισε μόνο το ένα και τα άλλα είναι ακόμη ανοιχτά, μα 14 είναι μπλοκαρισμένα».

Για τη σύνοδο της Βάρνας, ο Binali Yildirim σχολίασε ακόμα πως «η Τουρκία όπως πάντα συμπεριφέρθηκε ανοιχτά και ειλικρινώς αλλά παρόλα αυτά δεν είδαν κανένα σημάδι για μια προσέγγιση σε δίκαιο επίπεδο της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία» και κατέληξε λέγοντας πως «εξαρτάται από την Ευρώπη για το αν θα προχωρήσει με ένα ανοιχτό όραμα ή αν θα προχωρήσει κλεισμένη στο καβούκι της».