Επίτευγμα του ΥΥΠΟ: άνοιξε επιτέλους η Ακρόπολη 8- 8!

Επίτευγμα του ΥΥΠΟ: άνοιξε επιτέλους η Ακρόπολη 8- 8!

Της Αντιγόνης Καρατάσου

Μετακίνησαν φύλακες, αποψιλώνοντας άλλους αρχαιολογικούς χώρους, και κατάφεραν να ανοίξουν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ελάχιστα κεντρικά μουσεία. Τα υπόλοιπα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του υπουργείου Πολιτισμού θα συνεχίσουν στην πλειονότητά τους να λειτουργούν με μονή βάρδια, δηλαδή θα κλείνουν στις 3, το αργότερο 4 το απόγευμα, παρότι η τιμή εισιτηρίου από 1ης Απριλίου έχει διπλασιαστεί.

Ακόμα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, θα επεκτείνει το ωράριο σε κάποιους χώρους της από το Σάββατο. Μερικοί χώροι και μουσεία, όπως στις Κυκλάδες, θα ανοίγουν μέχρι τη δύση του ηλίου μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Άλλοι, όπως το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, μετά το Πάσχα. Άλλοι, τέλος, όπως οι Μυκήνες και η Επίδαυρος, θα λειτουργήσουν με διπλή βάρδια από τον Μάιο. Όλα αυτά, οφείλονται στο ότι με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, ξεκίνησαν αργά οι διαδικασίες για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Το χειρότερο δεν είναι αυτό. Η πλειονότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα συνεχίσει να λειτουργεί όλη τη σαιζόν με μονή βάρδια, παρότι θα ισχύει για όλους διπλή τιμή στο εισιτήριο εισόδου.
Τέλος, υπάρχουν και πολλές αρχαιολογικές συλλογές και μικρότεροι αρχαιολογικοί χώροι που είτε θα παραμείνουν και αυτό το καλοκαίρι κλειστοί, είτε θα είναι επισκέψιμοι μετά από συνεννόηση με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.

Από σήμερα, λειτουργούν 8- 8 ο  αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, του Ακρωτηρίου Θήρας και του Ανάκτορου Ζάκρου όπως και ο αρχαιολογικός χώρος Πέλλας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Επίσης το Σούνιο έως τη δύση του ηλίου, η Κνωσός έως τις 7 μ.μ. Από αύριο από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. θα είναι ανοικτά μεταξύ άλλων με διευρυμένο ωράριο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα), η Σπιναλόγκα κ.ά.

Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία  θα παραμείνουν κλειστά κατά την ημέρα του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του κράτους. Επίσης τη Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν από τις 12 π.μ. έως τις  5 μ.μ.  και το Μεγάλο Σάββατο από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.