Επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιολόγηση του κινεζικού Sinovac
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιολόγηση του κινεζικού Sinovac

Έναρξη της «κυλιόμενης αξιολόγησης» (rolling review) αναφορικά με το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή «βασίζεται σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από εργαστηριακές μελέτες» και κλινικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι το εν λόγω εμβόλιο παράγει αντισώματα κατά του κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την Covid - 19, οπότε μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια «ασπίδα προστασίας» στη μάχη κατά του κορονοιού.

O EMA θα αξιολογήσει τα δεδομένα, που είναι διαθέσιμα, προκειμένου να αποφασίσει εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ενώ η «κυλιόμενη αξιολόγηση» θα διαρκέσει, όσο χρειαστεί, χωρίς να δίνεται κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικότητας σε πραγματικές συνθήκες (51-82% στην προστασία από τη νόσηση). 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι δεν έχει υποβληθεί ακόμη αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Sinovac.

Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός διεξάγει επίσης «κυλιόμενες αξιολογήσεις» για άλλα τρία εμβόλια, αυτό της γερμανικής βιοτεχνολογίας CureVac, του αμερικανικό Novavax και του Sputnik V της Ρωσίας.