Επιστροφή στην κανονικότητα: Ποια τα επόμενα βήματα και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Επιστροφή στην κανονικότητα: Ποια τα επόμενα βήματα και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Τα επόμενα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα με την περαιτέρω άρση των περιορισμών αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων με επίκεντρο το σχεδιασμό για τη σταδιακή επανεκκίνηση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δείχνει σημάδια ύφεσης και το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι προτείνεται από την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των μουσείων στις 14 Μαΐου, των θερινών σινεμά στις 21 Μαΐου ενώ μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, θα ανοίξουν θέατρα και συναυλίες, καθώς και ότι στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Σε περίπτωση που η επιτροπή συμφωνήσει με τις εν λόγω προτάσεις θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι χώροι πολιτισμού θα επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων αλλά και οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των παρευρισκομένων. 

Επίσης, ανοιχτή παραμένει η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και μετά τις 11 το βράδυ, καθώς και η πλήρης κατάργηση των sms ενόψει της επίσημης έναρξης του τουρισμού στις 15 Μαΐου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος των βρεφονηπιακών γύρω στις 20 Μαΐου.

Π. Σταμπουλίδης: Τελειώνουν στις 14 Μαΐου τα click away και click inside

Παράλληλα, για «καλή γενική εικόνα στην εστίαση» μίλησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, και γνωστοποίησε πως το πρωί της Παρασκευής, σε σύνολο 7.000 ελέγχων διαπιστώθηκαν 205 παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν τη χρήση μάσκας κυρίως από πελάτες κατά τη διάρκεια της αναμονής.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, είπε πως στις 14 Μαΐου τελειώνουν τα click away και click inside. «Δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί για τον αριθμό των πελατών θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμα.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Παρασκευή 7 Μαΐου και ώρα 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ήδη τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα που έχουν «κλειδώσει» είναι:

Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία με τους μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της χώρας επιστρέφουν στα θρανία.

• Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 14 ή 15 Μαΐου ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Μάλιστα το ενδεχόμενο να είναι απαραίτητη η διενέργεια self test για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δεν απέκλεισε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Από 17 Μαΐου, εκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Δ. Μιχαηλίδου: Πρότασή μας το άνοιγμα βρεφονηπιακών σταθμών στις 24 Μαΐου

«Πρότασή μας είναι να ανοίξουν στις 24 Μαΐου αν ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν είναι μεγάλος» γνωστοποίησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας πως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν εφόσον το εισηγηθούν οι επιστήμονες.